ЕЦБ ще започне тестове за бъдещо дигитално евро

Мярката е с цел противодействие на криптовалутите

ЕЦБ ще започне тестове за бъдещо дигитално евро

Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро, заяви в петък Европейската централна банка (ЕЦБ), обявявайки предстоящо начало на серия тестове за тази цел.

"Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо", посочва в комюнике президентът на банката Кристин Лагард.

Дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще "дава възможност на всички - както на домакинствата, така и на компаниите - да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност", обяснява институцията. Електронното евро ще съществува успоредно с наличните пари и няма да ги замества, уточнява ЕЦБ, уверявайки, че при всяко положение ще продължи да емитира банкноти и монети.

В съобщението на ЕЦБ почти в прав текст се признава, че една от основните причини за усилията за въвеждането на дигитално евро е то да е в противовес на криптовалутите.

Инициативата се обявява в момент, когато използването на пари в брой в еврозоната силно намалява в резултат на пандемията от Covid-19, по-специално в Германия, която е силно привързана към традицията да се плаща с банкноти и монети.

Ускоряването на дигитализацията на платежните средства води до разработването на множество проекти за криптовалути като Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook), будещи безпокойства по отношение на финансовите рискове, отбелязва АФП. ЕЦБ негласно се позовава на проекта на Фейсбук в доклада си, изтъквайки "пускането в международен мащаб на частни платежни средства, които биха повдигнали юридически въпроси и биха застрашили финансовата стабилност и защитата на потребителите".

В контекста на тези иновации ЕЦБ иска да даде собствен отговор чрез дигитално платежно средство "без риск в европейски мащаб".

Дигиталното евро ще бъде и противовес на плановете за криптовалути на други централни банки по света, като например Китайската народна банка. То ще позволи да се стимулират иновациите и да се засили международната роля на еврото, посочва членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.

От ЕЦБ изрично уточняват, че все още не са взели крайно решение за въвеждане на дигитално евро. Обществените консултации по темата ще стартират на 12 октомври, успоредно с провеждането на експерименти в продължение на шест месеца. Това обаче няма да се отрази на крайното решение за създаването на новото разплащателно средство.

Институцията публикува в петък и подробен доклад по темата, очертаващ няколко сценария, при които би било наложително създаването на дигитално евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?