За да стимулира европейската икономика

ЕЦБ снижи рекордно лихвите си, ще изкупува и финансови активи

Решенията свалиха цената на еврото под 1.30 долара

ЕЦБ снижи рекордно лихвите си, ще изкупува и финансови активи

Европейската централна банка (ЕЦБ) свали базовата си лихва от 0.15 процента до рекордно ниската ставка от 0.05 на сто, а лихвата, на която търговските банки държат парите си в ЕЦБ, бе намалена от сегашните минус 0.1 процента до минус 0.2 на сто, предадоха световните агенции в четвъртък. Освен това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че през октомври институцията ще започне да изкупува гарантирани с активи ценни книжа и обезпечени облигации.

Рекордно ниските за Еврозоната нива целят стимулиране на европейската икономика, чийто ръст за второто тримесечие на 2014 г. беше нулев, за разлика от растежа на САЩ и Великобритания, които надхъврлиха предкризистните нива на брутния вътрешен продукт и заетостта. Ръстът на инфлация през август в Еврозоната пък се забави до 0.3 процента и притесненията са от дефлация, която се отразява негативно на бизнеса.

След новината курсът на еврото падна под 1.2 долара за първи път от юли 2013 година.

Марио Драги обяви на пресконференция, че членовете на ЕЦБ си запазват правото при нужда да използват допълнителни "нетрадиционни инструменти".

Решението за допълнителното сваляне на лихвите, които вече бяха понижени през юни, подчертава решимостта на ЕЦБ да подкрепи слабата европейска икономика и по-късно може да бъде съчетано със стимулиращи мерки, отбелязва Асошиейтед прес.

Водещата лихва определя колко плащат банките за кредити от ЕЦБ и се отразява върху лихвите по кредитите, които търговските банки предоставят на компаниите и потребителите. По-ниските лихви стимулират кредитирането и растежа.

Лихвата по депозитите се плаща от банките, които държат парите си в централната институция, и при минусови ставки те нямат интерес да държат парите си в ЕЦБ, а ще бъдат принудени да ги извадят на пазара.

Обявеното изкупуване на финансови активи пък цели да бъде спасено слабото икономическо възстановяване на еврозоната, предаде Асошиейтед прес.

Гарантираните с активи ценни книжа са на основата на инвестиции като корпоративни кредити и ипотеки. Изкупуването им ще стимулира пазара на този вид книжа, както и отпускането на кредити от банките.

По-рано през деня Ройтерс съобщи, че на заседанието на ЕЦБ се обсъжда покупката на ценни книжа, обезпечени с активи, и ипотечни бондове за 500 млрд. евро. Програмата за това изкупуване може да продължи три години, посочва агенцията.

ЕЦБ определи в четвъртък и референтен курс от 1.3015 долара за едно евро спрямо 1,3151 долара предишния ден, предаде ДПА. Курсът на долара е съответно 0.7683 евро спрямо 0. 7604 евро вчера.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?