ЕЦБ спира историческата си програма за изкупуване на дългове

Лихвите ще запазят ултраниски нива поне до лятото на 2019 г.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги

Европейската централна банка (ЕЦБ) спира историческата си програма за изкупуване на дългове в края на декември, съобщи президентът на институцията Марио Драги.

Програмата започна през 2015 година с цел да стимулира икономиката на еврозоната и чрез нея за четири години бяха инжектирани 2.6 трилиона евро.

Драги все пак уточни, че за дълъг период ЕЦБ ще подновява ценните книжа, чийто падеж е настъпил, запазвайки по този начин благоприятните условия за финансиране, за да не застраши съживяването, в момент когато има редица рискове за развитието на конюнктурата. Централната банка ще реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихви.

Същевременно, ЕЦБ запази на ултраниските си нива водещите си лихви и препотвърди, че планира да не ги променя "най-малко до лятото на 2019 година".

Основната лихва по рефинансирането остава 0%, а банките ще продължат да плащат на ЕЦБ отрицателна лихва от 0.40 на сто за сумите, които държат в нея. Лихвата по кредита се запазва на равнище 0.25 на сто.

Малко след обявяване на решението еврото остана стабилно спрямо долара на ниво от 1.1369 долара.

Споделяне

Още от Бизнес