ЕЦБ удължи извънредните мерки в подкрепа на банките

ЕЦБ удължи извънредните мерки в подкрепа на банките
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише съобщи в четвъртък, че ще бъдат удължени извънредните мерки за захранване на банките с ликвидност в отговор на дълговата криза, обхванала еврозоната.

ЕЦБ реши да продължи тримесечното действие на своя механизъм за рефинансиране при фиксирана лихва и неограничен размер в подкрепа на банките до края на март 2011 г.

ЕЦБ също така реши да удължи основната си операция по рефинансиране и едномесечната си операция при фиксирана лихва и пълно изпълнение на подадените заявки, "колкото е необходимо и най-рано до 12 април 2011 г.", допълни президентът на пресконференция след днешното заседание на управителния съвет на банката.

На заседанието си ЕЦБ остави без промяна исторически ниската водеща лихва от 1 процент.

Институцията ще продължи програма си за изкупуване на държавни облигации, съобщи Трише. Той обаче не пожела да посочи предвидения размер.

Президентът на ЕЦБ отбеляза, че динамиката на икономическото възстановяване в еврозоната продължава да бъде "положителна", но несигурността се е увеличила.

БВП на еврозоната нарасна с 0.4% през третото тримесечие

Икономиката на 16-те страни от еврозоната е нараснала с 0.4% през третото тримесечие спрямо второто тримесечие на тази година, показаха окончателните данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от Европейския съюз в същото време се е повишил средно с 0.5% на тримесечна база за периода от юли до септември.

Темповете на ръст намаляват наполовина в сравнение с отбелязания през второто тримесечие ръст от 1% както във валутния блок, така и в 27-те страни от Европейския съюз.

В сравнение с третото тримесечие на миналата година икономиката на еврозоната е нараснала с 1.9%, а тази на ЕС – с 2.2%. Окончателните оценки за БВП на ЕС се оказаха малко по-високи от предварителните, които бяха обявени в средата на ноември.

Разходите за потребление на домакинствата в еврозоната и ЕС се повишават с 0.3% спрямо предходното тримесечие, докато износът се увеличава с 1.9% в еврозоната и 1.8% в ЕС. Вносът на свой ред нараства с 1.7% за валутния блок и с 1.6% в ЕС.

Разходите на правителствата продължават да се повишават за трето поредно тримесечие и се намират с 0.4% над нивата си през второто тримесечие както в ЕС, така и в еврозоната.

Най-бързо през третото тримесечие нарастват икономиките на Швеция, Финландия и Полша, съответно с 2.1%, 1.3% и 1.3% на тримесечна база. Бързо растат и икономиките на Чехия и Словакия - с 1.1% и 1% спрямо второто тримесечие.

Гърция е страната с най-голям икономически спад от 1.1% на тримесечна база. Румънската икономика се свива с 0.7 на сто, докато БВП на България се повишава с 0.3%.

ЕЦБ залага на икономически растеж от 1.7% в еврозоната през 2012 г., според предварителната си оценка, каза в четвъртък още Жан-Клод Трише, цитиран от Франс прес.

Банката е запазила непроменена прогнозата си за 2011 г. – 1.4 на сто, а за 2010 г. леко я е повишила - от 1.6% на 1.7%.

Институцията очаква инфлацията в еврозоната да достигне 1.8 процента през 2011 г. (спрямо прогнозираните досега 1.7%). За 2012 година банката залага на равнище от 1.5 на сто. Задачата на ЕЦБ е да поддържа покачването на цените в еврозоната в средносрочен план на равнище под, но близо до 2 процента.

За тази година се очаква инфлацията да бъде 1.6 процента – без промяна спрямо предишната оценка, направена през септември.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?