ЕЦБ загуби 1 млрд. евро от поевтиняването на долара

През 2004 г. Европейската централна банка е регистрирала загуба от поне 1 млрд. евро заради поевтиняването на долара, предаде в понеделник АФП, като цитира германския ежедневник Ханделсблат.

Ако данните се потвърдят, това ще още една година със загуби на финансовата институция. През 1999 г. ЕЦБ загуби 247,3 млн. евро, а през 2002 г. банката имаше печалба от 1,22 млрд. евро.

Влошаването на резултатите на ЕЦБ през 2004 г. се дължи отчасти на поевтиняването на долара, тъй като близо три четвърти от валутните авоари на банката са в щатска валута, както и на ниското ниво на лихвите в световен мащаб, водещо до намаляване на приходите от нейните инвестиции.

Междувременно британският премиер Тони Блеър заяви, че Великобритания все още не е готова за влизане в еврозоната, както и че решението за въвеждане на единната европейска валута ще бъде взето по икономически, а не по политически критерии, съобщи Ройтерс.

За мен еврото е въпрос, чието измерение е предимно икономическо, тъй като означава присъединяване към икономически съюз, обясни Блеър пред телевизия Би Би Си.

Британският премиер никога не е крил амбицията си да въведе Великобритания в еврозоната, което според анализаторите ще допринесе за засилване на влиянието на страната в ЕС.

Проучвания на изследователски институти показват, че има слаба вероятност Блеър да организира референдум за еврото преди този за Европейската конституция.

Референдумът за Европейската конституция може да бъде в началото на 2006 г. след парламентарните избори на Острова, които ще се състоят най-вероятно през май, твърдят повечето специалисти.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?