EUobserver: Албания, Македония, Косово и Черна гора да се съюзят като Бенелюкс

Албания, Косово, Македония и Черна гора трябва да обединят силите си и да създадат нова, трайна структура на сътрудничество, за да развият политически и икономически отношения и да ускорят влизането си в ЕС. Това се посочва в текст, публикуван в портала EUobserver.

ЕС всеки ден призовава страните от Балканите да подобрят регионалното сътрудничество и да извършват реформи. Вярваме, че сега е време за промяна и затова предлагаме да се създаде структура, подобна на Бенелюкс, която ще приближи Албания, Косово, Македония и Черна гора, посочват авторите.

Цел на създаването на новата структура би трябвало преди всичко да бъдат търговията и либерализацията на митниците, борбата с организираната престъпност, развитието на региона и инфраструктурата и развитие на регионалния финансов пазар, се казва в текста.

Такава структура би дала нов стимул за подготовката за членство в ЕС и би помогнала на тези страни да бъдат конкурентни на европейската икономика, когато се присъединят към ЕС, посочват авторите на статията, но напомнят, че е много важно да се убеди световната общност, че не става дума за опит за създаване на "Велика Албания" през задната врата.

Би се създал пазар за осем милиона души със свободен поток от стоки, услуги, капитал и хора, което ще носи ползи, вместо да се чака присъедняването към ЕС. Планът е амбициозен, но няма време за губене - на хората им трябва причина да останат в своята страна вместо да търсят щастието си в чужбина, се казва в текста.

Авторите на статията, цитирана от БТА, изтъкват, че особено лоша е ситуацията в Косово, което е най-малко развито от тези четири страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?