След недоволство от Москва

Euronews свали снимката на изрисувания в цветовете на Украйна паметник в България

Сн. БГНЕС

Телевизионният канал Euronews (Евронюз) свали от челото на страницата си във "Фейсбук" снимката от София на изрисувания в цветовете на украинското знаме Паметник на съветската армия.

 

Причината е недоволството и протестите на зрители и на руското Министерство на външните работи.

 

Снимката е на агенция "Ройтерс", но се задържа в челото на страницата по-малко от 5 часа, защото след публикуването ѝ последвала вълна от коментари от типа на "Euronews изглежда се радва на вандализма и го поощрява, браво!“ и "Достойните ценности на Европа".

 

Малко след това реагира и руското външно министерство - използването за заставка на осквернения, според него, паметник било "прекрачване на границата".

 

Интернет редакцията на Euronews смени снимката и обясни, че, публикувайки на стената си снимка от акцията в София, по никакъв начин не е изразявала подкрепа на "едни или други сили в Украйна, да не говорим за акт на вандализъм".

 

"Това е просто снимка, отразяваща събитие в обкръжаващия ни свят, една от най-противоречивите и обсъждани снимки от последните дни. Освен това виждаме, че публикуването на тази снимка погрешно беше възприето като програмна декларация и противно на желанието ни е оскърбила мнозина наши зрители. Затова я сваляме, но не приемаме обвиненията, че сме оскърбили паметта на ветераните от войната", заявиха от телевизията.

 

Преди ден руското външно министерство изрази възмущение от "поредния случай на вандалщина" към паметника на Съветската армия в София и поиска от българските власти виновните да бъдат наказани.

 

Част от паметникът на Съветската армия в столицата осъмна в неделя боядисан в цветовете на украинското знаме и с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Поредната акция съвпадна с Деня на защитника на отечеството в Русия, еквивалент на българския Ден на храбростта, отбелязван у нас на 6 май.

 

Това не е първият случай, в който паметникът е изрисуван. Последно той осъмна в розово в чест на годишнина от Пражката пролет, преди това фигури от монумента бяха пременени като герои от американски комикси.

 

При друга акция върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като тези на членовете от руската група Пуси Райът, чиито две певици бяха в затвора заради протестна акция в руска църква срещу режима на Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?