Евакуираха туристи от шест хотела в "Албена"

Туристи от шест хотела в черноморския комплекс "Албена" са евакуирани заради преливане на река Батовска. Непроходими са пътищата от курорта към Балчик и Варна. Пътните настилки са залети и в участъци има нанесена кална маса. Ограничено е движението и от Добрич към Балчик и "Албена".

Военен хеликоптер "Кугър" евакуира един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода. Екипажите на хеликоптерите ще продължат разузнавателните полети. Те ще облетят района на вилно селище край курортния комплекс "Албена" и при необходимост ще окажат помощ от въздуха.

Кметът на Кранево Румен Николов съобщи, че няма бедстващи деца сред близо петте хиляди малки летовници, които почиват в лагерите в селото. По думите му водата от прелялата след поройния дъжд река Батовска вече се оттича. В курортното селище има повече от десет почивни бази за деца, в които е осигурена вода и топла храна, каза Николов.

Ресорният за туризма заместник-министър на икономиката Бранимир Ботев съобщи, че през целия ден периодично се прозвъняват туристическите оператори, които работят с младежки и детски групи, както и самите курорти, в които са настанени деца и младежи.

Деца и младежи, почиващи у нас, има най-вече от Русия, Беларус, Румъния, Украйна, Молдова, Германия и други страни.

"Нормална и спокойна е обстановката в СОК "Камчия“, където почиват най-много руски деца. В момента в този комплекс се намират над 1400 деца, още около 200 малки деца на възраст от 3 до 7 години, придружени от техните родители. В комплекса са настанени и руски ветерани по специализирана програма. Гости на комплекса тази вечер са и представители на правителството на Москва. Времето е приятно, което позволява тази вечер да се проведе фестивалът "Звездите на Камчия“, съобщи ръководителят на комплекса Станка Шопова.

На българския посланик в Руската федерация Бойко Коцев са дадени указания за координация с интересуващите се и той поддържа постоянна връзка с Бранимир Ботев.

Алексей Маркелов, директор на "Балкан експрес“, съобщи, че неговата фирма е готова да предостави безплатни самолетни билети на руски журналисти, които да посетят курортни комплекси по Северното Черноморие у нас и да се убедят сами, че сезонът тече с пълна сила при нормални условия.

"Няколкодневните проливни дъждове не са приятни за никого, но спокойствието и доброто изкарване на чуждестранните туристи в курортите на България не са застрашени от нищо“, заяви Бранимир Ботев.

Няма отказани резервации на туристи за Българското Черноморие и полетите до него се осъществяват по график въпреки влошените метеорологични условия през последните дни, съобщиха от министерството на икономиката.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?