Евакуирано е унгарското село в близост до авариралото хвостохранилище

Евакуирано е унгарското село Колонтар, разположено в близост до авариралото хвостохранилище, което в понеделник заля с токсични отпадъци няколко села, предаде Ройтерс в събота.

Преградната стена на хвостохранилището е поддала още и може да се срути. Затова спасителните екипи са разпоредили евакуация на неколкостотин местни жители, която е започнала рано тази сутрин. Засега няма ново изливане на токсични материали от резервоара, каза говорителят на спасителните екипи Тибор Добшон.

Тази сутрин унгарският премиер Виктор Орбан е пристигнал на мястото на бедствието, което отне живота на седем души и причини наранявания на над 120. Има висока вероятност аварийната стена на хвостохранилището да се срути и отново да има изтичане на червен токсичен шлам, каза

Орбан на пресконференция в град Айка. Близо 500 000 кубични метра червен шлам могат да се излеят от хранилището, като това вещество е по-гъсто от близо един милион кубичните метра, които заляха съседните села тази седмица.

АП посочва, че според унгарските власти концентрацията на токсични тежки метали на мястото, където червената тиня е навлязла в Дунав, е спаднала до допустимите норми за питейна вода. Тинята опустоши поточета и реки край мястото на разлива и преди два дни навлезе в Дунав.

Споделяне

Още от Свят