Евакуират жените и децата на дипломати от посолството в Москва

Евакуират жените и децата на дипломати от посолството в Москва

Заради лошите атмосферни условия предизвикани от горските пожари жените и децата от семействата на дипломати от българското посолство в Москва ще бъдат евакуирани, както и служителки в посолството, с изключение на работещите в консулската служба.

Това съобщи в неделя говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от БТА.

В момента проучваме най-лесния и бърз начин за евакуирането, посочи Чернева. По думите ѝ на оставащите дипломатически служители ще бъдат изпратени маски.

По-късно от външно министерство съобщиха, че е евакуацията на онези съпруги и деца на дипломати от посолството ни в Москва, както и на възрастни хора, които са пожелали това, е започнала. Част от тях  ще пристигнат още тази вечер в София с редовен полет на Bulgaria Air.

Засега няма информация българи да са потърсили съдействие заради пожарите, в непрекъсната връзка с посолството сме, каза Чернева, като припомни, че в Русия има и екип от български огнеборци, които по думите ѝ също са в контакт с посолството.

Пресаташето на посолството ни в руската столица Вера Шатилова от своя страна каза, че посланикът е в постоянна връзка с българските огнеборци. Те били настанени и са доволни от условията. Имат осигурена храна и топла вода от руска страна. Разделени са на две групи, като едната работи в Ногинск, а другата в Орехово-Зуево, на 30-40 км. един от друг.

Те разказали, че работата им е трудна, трудно се овладяват пожарите, възникват нови огнища.

Същевременно информационните агенции съобщават, че посолствата на Полша, Австрия и Канада са изтеглили мнозина от членовете на дипломатическия си персонал в Москва заради гъстия дим от горските пожари в Подмосковието. Германия и САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват до Русия.

В неделя Москва осъмна отново потънала в сив дим от пожарите в Подмосковието, които обхващат вече близо 200 000 хектара.

Хиляди хора се оказаха блокирани на московските летища заради отменените или забавени общо около 90 полета и лошата видимост.

Около 2 хиляди души пренощуваха на летище "Домодедово”, където сутринта практически всички полети или бяха задържани или отпътуваха с голямо закъснение. Подобна бе и ситуацията и на летище "Внуково”.

Франция предостави самолет за борба с пожарите в Русия. Италия също осигури редица съоръжения за справяне с огнената стихия. Полша изпрати 155 пожарникари, Германия - 100 000 маски, маркучи, мотори и водни бомби.

Вероятността огнената стихия да освободи токсични вещества в ядрени централи или райони с висока токсичност като намиращата се в относителна близост украинска централа в Чернобил, е един от сценариите, които пораждат най-силни опасения в Русия.

Московските власти заявиха, че са отворили над 120 антисмог центъра, предаде Асошиейтед прес. Владимир Петросян от градската управа каза, че московчани могат да подишат свеж въздух в 123 снабдени с климатици помещения, отворени за граждани, в правителствени сгради и болници. Повечето апартаменти в Москва нямат климатици.

Властите заявиха, че са регистрирали 49 горски пожара около руската столица. По думите на служители концентрацията на вредни вещества като въглероден моноксид във въздуха е повече от три пъти над допустимото ниво.

Властите заявиха, че ситуацията с горските пожари в Русия се подобрява, като в някои райони огънят е бил напълно изгасен. Същевременно обаче през последното денонощие са избухнали над 250 нови пожара. По данни на министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия в момента горят около 200 000 хектара земя.

Напълно потушени са били пожарите в република Татарстан и Уляновска област. Пожарникари и войници са изгасили огъня в района на Федералния ядрен център в Саров, на около 400 км източно от Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?