Евангелос Венизелос бе избран за лидер на ПАСОК

Социалистите се мобилизират за предстоящите избори

Евангелос Венизелос бе избран за лидер на ПАСОК

Очаквано Евангелос Венизелос бе избран за лидер на гръцките социалисти и в понеделник се оттегля от вицепремиерския пост и поста финансов министър в коалиционния кабинет на премиера Лукас Пападимос.

 

В неделя във вътрешните избори на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) участваха 240 хиляди души. Според симпатизантите на партията смяната в ръководството би могла да доведе до нейното рестартиране. Новият лидер вече обяви, че иска да мобилизира всички сили, за да преструктурира партията и изправи на крака.

 

55-годишният Венизелос е четвъртият поред лидер на социалистите. Той застава начело на 38-годишната партия в момент, когато тя преживява сериозна криза, а в края на април или началото на май предстоят предсрочни парламентарни избори.

 

ПАСОК се мобилизира в месеца преди изборите

 

Вчерашното масово участие на електората на гръцките социалисти, сред които имаше и отлъчени от нейните редици депутати заради отказа им да подкрепят новото споразумение за втория заем за страната, дава силен старт на партията за представянето ѝ на предстоящите национални избори, коментира местаната преса.

 

Обстоятелството, че около 240 хиляди избиратели на ПАСОК се явиха пред урните вчера, за да излъчат ново ръководство, е сигнал за тяхната убеденост, че тази политическа сила ще има роля в политическите процеси след изборите и че може да се очаква от нея да внесе промени и в публичното пространство.

 

Очевидно е, че Венизелос няма да управлява партията, разделяйки я на противници и приятели, а ще действа в посока на тяхното сплотяване и единство.

 

За Венизелос са гласували и отлъчените от партията депутати, отказали да подкрепят споразумението за втория заем.

 

"Започваме, целта ни за победа на предстоящите избори е постижима, за да може ПАСОК да получи роля след вота", увери новият лидер. Венизелос, цитиран от "Та неа", каза още, че с избора му "се възстановява доверието към ПАСОК".

 

Той вече има цял списък с имена на хора, които се очаква да бъдат поставени на различни постове в ръководството на движението, в това число нов секретар и нов

говорител на партията, коментират наблюдатели.

 

Според гръцката десница Венизелос и бившият премиер и лидер на социалистите Папанадреу са двете страни на една и съща монета.

 

Консерваторите от Нова демокрация се стремят да създадат обстановка на поляризация, като поставят акцент върху бюджетния дефицит, при който страната бе оставена през 2009 г., когато социалистите дойдоха на власт, отбелязва в. "Елефтерос типос".

 

С избора на Венизелос за нов лидер на ПАСОК в Гърция на практика стартира предизборната кампания, на 6 април ще бъде разпуснат парламентът, а на 29 април ще има избори, твърдят повечето гръцки медии.

 

Пападимос може да остане премиер и след изборите

 

В същото време в интервю за британския в. "Файненшъл таймс" гръцкият премиер Лукас Пападимос изказва убеденост, че Гърция е извървяла повече от половината път за икономически растеж, макар че, по думите му, процесът на фискално оздравяване на страната ще продължи повече.

 

Пападимос оставя открита възможността да се върне на премиерския пост и след парламентарните избори в края на април или началото на май. Интервюто е цитирано от гръцкия в. "Етнос".

 

В него Пападимос избягва да опровергае този сценарий, като заявява, че "би било неуместно да се декларира подобно желание преди изборите", но признава, че е възможен нов пакет външна помощ, ако Гърция не се завърне на пазарите до 2015 г., нещо което "не може да се изключи".

 

Той заявява, че ще направи "всичко необходимо", за да бъде предотвратено още едно преструктуриране на гръцкия дълг и отбелязва, че политическите лидери са склонни да оставят настрана своите различия по прилагането на структурните и данъчни реформи.

 

Лукас Пападимос преценява, че едно "голямо мълчаливо мнозинство" от гърци е готово да направи всичко необходимо, за да може страната да остане в еврозоната, въпреки

почти всекидневните демонстрации срещу мерките за икономии и предвижда завръщане на гръцката икономика към позитивни темпове на растеж в следващите две години.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?