Евдокия Кръстева сменя Иванка Мизова във фонд "Земеделие"

Лилия Иванова заема позицията на Александър Манолев в УС на ДФЗ

Иванка Багдатова-Мизова

С половин месец закъснение заръката на премиера Бойко Борисов за отстраняването на заместник-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова е изпълнена.


Тя е освободена от поста и на нейно място е назначена Евдокия Кръстева, която досега е началник на "Централно координационно звено" в дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС". Звеното е пряко подчинено на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.


Първата работа на новия министър на земеделието Десислава Танева, която встъпи в длъжност в сряда, е била да свика заседание на Управителния съвет на ДФЗ. Това е органът, който може да освободи от длъжност шефовете във фонда.

Оставката на Иванка Багдатова-Мизова беше поискана от премиера Бойко Борисов още на 30 април, след като името ѝ беше замесено в скандала с къщите за гости лично от ексземеделският министър Румен Порожанов. По думите му той докладвал на Борисов, че личният телефон на Мизова фигурира на сайта за реклама на къща за гости на кмета на Юндола от ДПС.

След като премиерът му нареди, Порожанов поиска оставката на Мизова. От земеделското министерство съобщиха официално, че тя си я е подала, но в началото на тази седмица се оказа, че продължава да работи в ДФЗ. Аргументът на Порожанов да не освободи Иванка Мизова беше, че изкачвал проверката на прокуратурата по случая. Това обаче му коства министерския пост.

На свиканото в четвъртък заседание на Управителния съвет на ДФЗ мястото на отстранения зам.-министър на икономиката Александър Манолев, заради къща за гости построено на негов имот, е било заето от Лилия Иванова. Тя е зам.-министър на икономиката и отговаря за оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Новият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ


Новият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ е Евдокия Кръстева има две магистратури – по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство, е посочено в съобщението на Министерството на земеделието.

В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел. От юни 2008 г. до момента работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция "Централно координационно звено" и началник отдел в дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС".

Очаква се Евдокия Кръстева да наследи ресорите на отстранената Иванка Багдатова – Мизова.

Ресорите на Иванка Багдатова - Мизова

Иванка Багдатова Мизова беше заместник-изпълнителен директор на на ДФЗ два пъти.

Първият път това е периода от 29 август 2014 г. до 27 ноември 2014 г. Тогава отговаря за "Селскостопански пазарни механизми", оперативна програма "Рибарство и аквакултури" 2007-2013 и програма САПАРД. След като е освободена от поста заместник-изпълнителен директор, поема поста директор на дирекция "Инвестиционни схеми за подпомагане".

Иванка Багдатова-Мизова се връща отново като зам.-изпълнителен директор на ДФЗ с решение от 10 март 2017 г. Отговаря за ресорите "Селскостопански пазарни механизми", "Технически инспекторат" и "Държавни помощи". На заседание на УС на ДФЗ от 15 юни 2017 г. са и определени нови ресори на отговорност - "Селскостопански пазарни механизми", "Краткосрочни схеми за подпомагане", "Инвестиционни схеми за подпомагане" и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?