Евентуалната трета помощ за Гърция ще бъде под 10 милиарда евро

Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че евентуален трети спасителен пакет за Гърция би бил на стойност под 10 милиарда евро, значително по-малък от всеки от предишните пакети, съобщи Ройтерс, позовавайки се на германското списание "Фокус".

Гърция беше лишена от достъп до финансовите пазари през 2010 г., когато истинският размер на дълга ѝ стана ясен. След четири години на болезнени мерки за овладяване на дълга, две спасителни програми на обща стойност 240 милиарда евро и удар срещу частните притежатели на облигации, гръцката икономика се очаква да се върне към скромен растеж тази година.

"През 2022 г., според прогнозите на тройката (международни кредитори), дългът на Гърция ще достигне ниво, което се смята, че ще може да обслужва, така че може би на Гърция ще ѝ се наложи да се възползва от ограничена помощ отново", посочва Шойбле в извадка от интервю, което предстои да бъде публикувано в сп. "Фокус" утре.

Той отбелязва, че отпускането на трети пакет помощ зависи от това дали Гърция ще продължи да спазва условията, поставени от тройката международни кредитори – Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка.

През февруари германските медии съобщиха, че Берлин се готви за възможността да се наложи еврозоната да подкрепи Гърция с още 10-20 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?