Евентуалните коалиционни партньори в Германия искат да приключат преговорите още до 4 февруари

Хорст Зеехофер (ляво), Ангела Меркел и Мартин Шулц

Партиите, участващи в коалиционни преговори за сформиране на следващото германско правителство, се опитват да приключат с тях до 4 февруари, предаде Ройтерс, като цитира Михаел Гросе-Брьомер, член на парламентарната група на консерваторите в парламента.

Партиите обаче ще си дадат резерва от няколко дни след тази дата, добави Гросе-Брьомер.

 

Той направи изявлението си след днешното начало на официалните преговори за сформиране на коалиция на консервативните Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

След изборите на 24 септември миналата година, които не доведоха до ясен резултат, канцлерката Ангела Меркел се опитваше в продължение на четири месеца да намери изход от политическата безизходица в най-голямата европейска икономика. Както ГСДП, така и ХДС и ХСС понесоха тежък удар на изборите.

 

След провала на първия опит за сформиране на коалиция резултатът от тези преговори ще бъде особено важен, за да се избегне безпрецедентното състояние на политическа неопределеност, в което изпадна Германия.

Меркел, лидер на Християндемократическия съюз, Хорст Зеехофер, лидерът на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, лидерът на ГСДП започнаха в петък интензивни разговори по програмата на евентуалното ново издание на така наречената "голяма коалиция".

Преди началото на днешните преговори между лидерите Меркел изрази оптимизъм и каза също, че нейният политически блок и ГСДП ще преговарят бързо.

"Хората очакват бързо да съставим правителство и именно затова съм голям оптимист", каза тя.

Шулц заяви, че Европа има нужда от силна проевропейска Германия на фона на предизвикателствата в лицето на САЩ при Тръмп и на Китай.

"В деня, в който американският президент е в Давос, където ще подчертае отново, че САЩ поемат в нова посока, както и с оглед на предизвикателствата в лицето на Китай и САЩ, ЕС се нуждае от силна и проевропейска Германия", каза Шулц.

Лидерът на ХСС Зеехофер изрази надежда преговорите да са приключили до средата на февруари.

 

За Меркел тези преговори са най-голямата ѝ надежда да си осигури четвърти мандат като канцлер, а според повечето експерти те вероятно ще доведат до споразумение.

За много от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-добрия случай болезнена саможертва на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически двигател на Европа.

Извеждайки на преден план залога за ГСДП, една от двете "народни партии", доминирали в следвоенната история на Германия, проучване за обществената телевизия АРД показа, че ако изборите се повторят, само 19 процента биха дали отново гласа си за тази политическа сила, което би я поставило само на 7 пункта от крайната десница, "Алтернатива за Германия".

Раздирана от противоречия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възстановява силите си в опозиция, ГСДП и в частност ръководството ѝ е под натиск от младежката организация на партията да спечели отстъпки от консерваторите, и то конкретно по въпроса за имиграцията.

Консервативният блок изпитва безпокойство, отбелязва Ройтерс. Той е под натиск от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в парламента, като беше катапултирана в него от обществените тревоги заради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 г.

В проектоспоразумението, което двата лагера сключиха на проучвателните си разговори по-рано този месец, те записаха "мек" горен праг за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този праг обаче компромис отказва да направи баварският ХСС.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Андрея Налес заяви пред АРД, че партията ѝ ще настоява и за премахване на практиката да се наемат хора на срочни договори и подобряване на условията за гражданите, които плащат вноски в публичната, а не в частната здравноосигурителна система, като ще се настоява за отстъпки по тези въпроси.

Преговарящите се надяват да приключат преговорите, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би позволило до Великден да има правителство.

Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше обещано, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласуване по всякакво окончателно споразумение за управляваща коалиция. При положение че в редиците на партията има значително увеличение на новопостъпващите членове, които стават такива с надеждата да гласуват срещу нова коалиция, шансовете да бъде осигурено одобрението на партийния актив чезнат с всеки изминал ден, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?