Евентуалните строежи край Корал ще бъдат ограничени

Устройственият план на Царево пак ще се преработва, за да отрази дюните край ивицата

Евентуалните строежи край Корал ще бъдат ограничени

Частните собственици на терени до плажа Корал няма да могат да реализират първоначалния си проект за ваканционно селище. Евентуално строителство може да има само в част от имота, в която не попадат дюни.

Това обясни зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев пред БНР. Той добави, че "пропуснатите" към момента защитени дюни ще бъдат нанесени в кадастралните карти, а след това проектът за общ устройствен план на община Царево, в която попада плажът Корал, ще бъде преработен. Целта е да не се допусне застрояване на дюните, които по закон са защитени и са държавна собственост.

В момента според кадастралната карта целият терен е урбанизирана територия. Като такава е отразен и в проекта за общ устройствен план на Царево.

Теренът беше придобит преди около 17 години от испанската фирма "Ибердрола". До момента строителство в имота не е започнало. Срещу евентуалните инвестиционни намерения периодично избухва недоволство и се организират протести.

Промени в плана

Зам.-министърът обясни в сряда, че първоначалният проект на компанията може да се реализира само частично. "Не знам обаче дали някой ще влага нови пари в нещо, което според мен няма да се случи", коментира Йовев.

Не е ясно дали държавата ще обезщети собствениците за това, че не могат да ползват имота. "Законът за устройство на черноморското крайбрежие казва, че дюните зад плажа също се присъединяват към дюните на плажа. Това не е направено нито за Корал, нито където и да е по Черноморието", коментира Йовев. Предложение за присъединяването на дюните към плажа можело да дойде от Министерството на туризма. Според него трябва да се вземе принципно решение как ще се действа по тези казуси.

"Аз като данъкоплатец не съм съгласен да се хвърлят милиони, за да компенсираме тези собственици, които би трябвало да са знаели, че купуват имот с дюни", допълни зам.-министърът и каза, че "Ибердрола" е сериозна компания и би трябвало да е проучила добре за какъв терен става дума преди да го купи.

Всичко е законно

Йовев каза още, че проверките на институциите до момента не са установили незаконно строителство край Корал. Те бяха инициирани след жалби за изграждане на ограда около имота на "Ибердрола". Йовев коментира, че за тази ограда не се иска разрешително за строеж. В същото време тя спира само автомобилния, но не и пешеходния достъп до плажа. По същия начин стоял и въпросът с изсипаната купчина пръст по пътя към плажа.

"Незаконно строителство няма извършено. Няма и наченки", каза Йовев. Добави, че бил изненадан от предупрежденията за фотокапани за нарушителите, влизащи в частната собственост. За тях се разбра в края на миналата седмица, а от сдружението "Да запазим Корал" обявиха, че внасят жалба срещу камерите в Комисията за защита на личните данни. До момента не е ясно дали наистина има инсталирани камери за лов на нарушители.

От думите на Йовев се разбра, че той по-скоро одобрява ограничаването на автомобилния достъп до плажа, тъй като иначе "караваните са на плажа". Ивицата е без стопанин и чистенето ѝ е оставено на съвестта на плажуващите. Според Йовев те събирали отпадъците си, но ги изхвърляли в близките контейнери, които се обслужвали от община Царево, а за това се правели разходи от общинския бюджет.

Бившият шеф на кадастъра бил командирован

Зам.-министърът коментира и изненадващата смяна на шефа на Агенцията по геодезия картография и кадастър. Наскоро Михаил Киров беше сменен от Виолета Коритарова. Йовев обясни, че Киров на практика е бил командирован от Ловеч и се е върнал на предишното си работно място, въпреки че се справил добре със задачите си.

Единственият проблем бил работата на софийското звено на агенцията, където обработката на документи се бави много. Причината за това бил малкият брой служители - 20 души обработвали всички преписки, а на ден постъпвали по 400 такива.

Не е това обаче била причината за смяната на Киров. Каква е тя така и не стана ясно.

В същото време Йовев обясни, че новата шефка - Коритарова, има дълъг опит в агенцията и "влиза на скорост". Основната ѝ задача била да възобнови работата по довършването на кадастралните карти, която на практика била спряла в последните две години. Причината били обжалвания на обществените поръчки.

Йовев каза още, че до 2 - 3 години трябва да бъде направена и карта на сеизмичния риск.

Споделяне

Още по темата

Още от България