Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС разделя и шпионите

Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС разделя и шпионите
Бивша шефка на британското вътрешно разузнаване МИ5 се обяви днес против излизане на Великобритания от ЕС, изтъквайки, че то би отслабило страната в момент на повишена терористична заплаха, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 
 
В изявление в лондонския Кралски клуб за международни отношения "Чатъм хаус" Илайза Манингам-Бълър, която беше директор на МИ5 между 2002 и 2007 г., отговори по този начин на изявления на свои бивши колеги, изтъквайки, че "се опира на факти, а не на емоции".
 
В момент, когато се смята, че в Обединеното кралство е твърде възможен атентат, ние ще сме по-сигурни в ЕС, каза тя по повод предстоящия на 23 юни референдум за Брекзит.
 
Г-жа Манингам-Бълър изброи поредица от заплахи - агресивността на Путин, организацията "Ислямска държава", ядрените опити на Северна Корея и подчерта: "Не, със сигурност сега не е времето да напуснем ЕС."
 
"Получаваме от нашите европейски приятели информация, която спасява живота на хора. Не само Европа ще бъде отслабена от нашето напускане, ще бъде отслабена и нашата сигурност", предупреди тя.
 
Бившата шефка на разузнаването отхвърли също идеята, че чрез изолация или затваряне на границите ще бъде намалена терористичната заплаха. "Бариерите а ла Тръмп около острова ни няма да намалят заплахата, добави тя, имайки предвид идеята на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп да се забрани достъпът на мюсюлмани на територията на САЩ.
 
"Идеята, според която тази заплаха идва от Европа, е невярна. Терористите са родени тук, те са сред нас", заяви тя.
 
Така Манингам-Бълър отговори на бившия шеф на британското външно разузнаване МИ6 (1999 до 2004 г.) Ричард Диърлав, че Брекзит би бил "придобивка за сигурността", тъй като ще усили контрола над имиграцията.
 
Манингам-Бълър опроверга също твърдението на Диърлав, че Великобритания доставя повече разузнавателна информация на съюзниците си, отколкото получава. "Качеството и количеството на информацията, получавана от нашите европейски приятели, и международното сътрудничество са жизненоважни за нас", каза тя. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?