Евентуалното намаление на ДДС може да стане на две стъпки до 18%

Евентуалното намаление на ДДС може да стане на две стъпки до 18%

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че най-вероятно през май ще бъде взето решение за намаляване на ДДС и то ще се направи на две стъпки.

 "Данните са добри. Имаме преизпълнение около 200 млн. лева. Може би ще изчакаме март и април и някъде през май ще решим дали можем още от тази година да направим стъпка", заяви Дянков в събота.

"На мен ми се иска да намалим ДДС от 20 на 18%, но това може би ще стане в две стъпки – от 20 на 19% и от 19 на 18%. Всеки процент ДДС е около 700 млн. лв. в бюджета, така че ако слезем на 19% - това означава по-малко приходи в бюджета с около 700 млн. Разбира се, потреблението малко се вдига. От това очакваме някъде около 150-200 млн. да си върнем", посочи той. 

"Така че говорим за около половин милиард лева нетно, който ще загуби хазната, но от друга страна ще спечелят всички потребители", допълни финансовият министър.

Запитан дали може да има диференциация на ДДС, Дянков отговори, че по европейски директиви е възможна диференциация за всяка страна в две категории.

Ние имаме такава в туризма, но втора няма да има, докато съм финансов министър, допълни Дянков. Той заяви, че не е привърженик на идеята хранителните дарения да се освободят от ДДС, защото това е "добре обмислена ДДС измама".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес