С почти единодушно решение на ВСС

Евгени Диков оглави Националната следствена служба

Евгени Диков. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) повиши прокурора Евгени Диков, като го избра за ръководител на Националната следствена служба (НСлС). Заемайки този пост, той става по право и заместник-главен прокурор.

Кандидатурата на Диков бе единствената за длъжността. Той беше избран с почти пълно единодушие от членовете на ВСС. За него гласуваха 23-ма членове и само един се въздържа.

Не толкова единодушен бе ВСС преди една година, когато Диков бе кандидат за поста шеф на НСлС. Тогава обаче съветът предпочете да даде втори мандат на Бойко Найденов. Шанс за Диков се отвори тази година, когато преди близо два месеца Найденов предпочете да напусне съдебната система и постът се оваканти.

По време на изслушването Диков заяви, че ще работи за връщането на авторитета на следствената служба и няма да я ликвидира. Той съобщи още, че ще преструктурира НСлС, за да може отделите ѝ да вършат работата, която се очаква от тях.

Диков получи изключително ласкави оценки от неколцина членове на ВСС, сред които и от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

До избирането му за шеф на следствената служба Диков изпълняваше функцията на ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП). Тази длъжност той зае веднага след скандала с подслушаните разговори "Банкя", в който бе замесен тогавашният шеф на СГП Николай Кокинов, принуден веднага да подаде оставка.

След избора пред журналисти Диков обясни, че смята да предложи нова структура на следствието и нови заместници. Според него те трябва да са от средите на следствието.

Според него положението в следствието е лошо - един следовател на година приключва по половин дело. Той посочи и други стряскащи данни – имало следователи, които за осем години са получили само по едно дело. Диков обясни, че това е недопустимо. Средната заплата в Националната следствена служба надвишава 3000 лева.

По време на дебата главният прокурор Сотир Цацаров го попита какви възможности вижда, за да се направи структурата на НСлС по-ефективна. Според Диков отдел "Инспекторат" към НСлС не трябва да съществува, доколкото такъв има в прокуратурата и е излишен в следствието. Диков изтъкна още, че не може в един отдел да са събрани видовете престъпления като наркоразпространение, митнически и документни престъпления. Това трябва да се промени. Още повече, че има и друг, специализиран отдел, който едновременно се занимава с престъпления като трафик на хора, обучение и международно сътрудничество.

При дебатите членът на ВСС Светла Петкова наблегна на допълнителните квалификации на Диков и на факта, че е участвал в обучителни семинари.

Румен Георгиев каза, че състоянието на НСлС никога не е било по-тежко от сега.

"Ако днес за всички българи е обидно да се чувстват втора категория членове на ЕС, това важи и за колегите следователи, които се чувстват като втора категория магистрати... Въпреки юридическото си образование и статута си, те нямат правомощията на полицаите, свързани със задържането за 24 часа, например. Няма нови попълнения. Заради тежкото положение постът директор на националното следствие не е толкова привлекателен. Само така можем да си обясним, че днес обсъждаме една кандидатура", каза още Румен Георгиев.

Васил Петров припомни на колегите си, че Евгени Диков е бил 11 години адвокат, с което допълнително е обогатил израстването си като изключителен професионалист. Ясен Тодоров добави, че прокурор Диков е обединител, отзивите от СГП били изключително положителни.

Евгени Диков се ползва с добро име сред колегите си и има репутацията на опитен и честен прокурор. По времето, когато Борис Велчев беше главен прокурор, Диков ръководеше отдела за борба с организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?