Евгени Иванов заема овакантеното място във ВСС от прокурорската квота

Плътен кордон от полицаи охраняваше събранието на обвинителите заради няколко протестиращи

Шефът на Асоциацията на прокурорите у нас и обвинител във Военно-апелативната прокуратура Евгени Иванов се оказа единственият кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на обвинителите. Той ще заеме официално поста след формално гласуване следващата събота за овакантеното място от Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор и напусна ВСС.


Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов и бъдещ член на ВСС сн. БГНЕС

Това стана ясно днес по време на общото събрание на прокурорите. Заседанието на обвинителите в "Интер Експо център" в София започна с един час по-късно поради липса на кворум.

Сградата беше обградена от полицаи заради петима протестиращи, които искаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те носеха плакат с надпис "Гешев е позор".

Общо 319 прокурори участваха в избора на нов представител на прокуратурата във ВСС от 1531 обвинители с право на глас. Тази събота беше изслушването на кандидатите, който на практика се оказа един. Самото гласуване е насрочено за следващата събота, като 1312 прокурори са заявили, че ще упражнят правото си на електронен вот.

Гешев: Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си

Общото събрание на прокурорите беше открито от главния прокурор Иван Гешев с призив да се брани независимостта на прокуратурата.

"Изборът е от съществено значение в момент, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост - и то не с оглед интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество", каза Гешев.

Трябва да изберем представител, който да отстоява нашите интереси, допълни той.

След изявлението на главния прокурор, с 305 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" обвинителите избраха прокурор Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура (ВАП) за председател на събранието.

Евгени Иванов: По делата им ще ги познаете

В представянето си пред Общото събрание Евгени Иванов беше доста емоционален и увери колегите си, че ще продължи да се бори за независимостта на прокуратурата.

"Kогато в залата са толкова много колеги и приятели, аз мога да изпитвам само едно - респект и уважение. Благодаря, че отделихте от времето си, за да дойдете тук. За мен това означава много, благодаря за доверието и искам да ви уверя, че предложението, с което моята кандидатура бе издигната, за мен е израз на висока оценка от колегите, заради което приех номинацията за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота", каза Евгени Иванов.

Неговата кандидатура беше издигната от 8 обвинители от върховните прокуратури.

"Вярвам, че авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право, а трябва да се заслужат, както доверието на обществото, така и на всеки един магистрат. Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата като част от Съдебната система в нашата страна ще преодолее рисковете от нарушаване на върховенството на закона в една правова държава, а България е правова държава и ще продължи да бъде правова държава защото ни има нас магистратите. Във времена, като днешните, българската прокуратура ще продължи да показва воля, твърдост и непримиримост към опитите за намеса в независимостта ни. Вярвам, че прокурорите ще съхранят себе си и ще продължат да вършат достойно ежедневно работата си, в услуга на гражданите и интересите на обществото", каза още Евгени Иванов.

"Няма да приема никога за нормални тези идеи, че прокуратурата, извън съдебната власт ще бъде по-независима. Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е нужно да се излагат аргументи, за да бъде оборено. Институционалната независимост се гарантира най-добре на законово ниво, а нашата институционална независимост е гарантирана на най-високо ниво в една правова държава, а именно чрез Конституцията", каза председателят на Асоциацията на прокурорите.

Той завърши словото си с думите: "По делата им ще ги познаете - е написано в най-старата книга. Няма да жаля сили и време, за да заслужа доверието на колегите от ВСС и в прокуратурата".

Въпросите към Иванов

Евгени Иванов беше попитан как ще коментира призива на съдията от СГС Емил Дечев към прокурорите да не гласуват по време на Общото събрание за единствения номиниран кандидат.

"Този призив не бих желал да коментирам, защото аз съм убеден, че това не е мнението и отношението на колегите съдии или поне на огромната част от тях. А иначе, мога да кажа за себе си нещо - аз никога не бих си позволил да давам съвет и препоръка на другите съсловия на магистратите как те да избират своите представители във ВСС. Разсъждавах на тази тема и си мисля, че подобен призив ще има точно обратен ефект на това, което този, който го е направил, е вложил като смисъл", отговори Иванов.


Главният прокурор Иван Гешев  Снимки: БГНЕС

Попитан дали при атака срещу прокурори от обвиняеми и подсъдими лица, както и от медии, той би се ангажирал лично със защита на дадения прокурор или следовател, Иванов отговори категорично "да".

"Независимостта, честта и достойнството трябва непрекъснато да се защитават. Прокурорската професия е благородна професия, но е неблагодарна към тези, които я изпълняват. Надявам се да дойде ден, в който нашата професия ще бъде благодарна. Носете с чест и достойнство това бреме. Въпреки всички хули и тъмни облаци, които се вихрят около нас, малкото удовлетворение от свършената работа ни дава сили", каза още Евгени Иванов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?