Евгений Дайнов: Иде вакханалия от произвол, не си правете никакви илюзии

Радан Кънев описа кабинета "Борисов 3" в 140 знака, Първан Симеонов коментира кое може да го задържи 4 години на власт

Иде вакханалия от произвол, не си правете никакви илюзии. Такова предупреждение отправи политилогът Евгений Дайнов по повод състава на кабинета "Борисов 3".

Лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев пък описа правителството в 140 знака: "отказ от реформи, властта поделена между Цветанов и Пеевски, "Патриоти" дават министерства на концесия на олигарси".

"Погледнато откъм идеология, правителството е катастрофално, защото е автентично анти-демократично", смята Евгений Дайнов. "Повечето министри в него споделят, съвсем искрено, идеологията на неравенството - т.е. че по-силният е в правото си да тормози по-слабия. При "патриотите" това върви по линия на грубата сила, презрение към правата (който си ги знае е "нагъл") и "булгар, булгар!". При "консерваторите" - по линия на бай Тошовото: "Който има пари - той решава. Какво ще ми решаваш ти, бе, като нямаш пари?". Бойко е и в двете идеологии едновременно. Иде вакханалия от произвол, не си правете никакви илюзии", пише политологът.

Социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира в сряда пред БНР, че има доста причини коалиционното правителство "Борисов 3" да изкара пълен мандат.

На първо място той посочи "известната умора от политическата нестабилност, която кара хората да искат някакво кротване, някакво успокоение".

"Втората е, че има "обществена поръчка" за такъв тип управление. Националното, консервативното, националистическото, традиционалисткото е на мода в целия западен свят, включително и у нас", твърди Симеонов. По думите му тук се забърква една смес с консервативни и даже социални елементи, която звучи като някакъв "мек" Орбан – нещо, което ще допадне на политическия вкус на българите.

"Третата причина е, че патриотите знаят, че ситуацията е: "Кога, ако не сега?". Едва ли ще тръгнат да клатят лодката, в която за пръв път официално са се качили. ГЕРБ едва ли допускат перспективата да подадат оставка за трети път, освен ако не узаконят подаването на оставка", смята още политологът.

Според него това правителство ще се крепи. "Който надигне глас нещо да поиска, ще получава. Ако европейското председателство мине добре, ще има прилив на легитимност към този кабинет и това може да направи правителството по-дълготрайно", допълни той.

Въпреки това обаче Симеонов изложи и няколко причини, по които кабинетът може да не изкара пълен мандат.

"Голямата причина е износването. ГЕРБ прекрасно знаят, че те се износват като подкрепа, въпреки че спечелиха джакпота на тези избори. Обицата "Цачева" още причинява рани на тяхното ухо. Преди това те си мислеха, че самолетът им лети на 1000 метра и дори да падне, ще го вдигнат, но се оказа, че той е летял на 100. Социологията тогава много вярно показваше резултатите, но в последния момент имаше електорален срив. Тези електорални сривове са присъщи за ситуации, в които материалът се е поизносил", смята Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?