Евгений Дайнов: Властта у нас няма общо с политиката, а с мафията

“Вече имамe диктатура, но българският народ не е толкова прост, колкото Борисов си мисли“

Евгений Дайнов

"В България няма политика. Политиката е прозрачно упражняване на властта пред погледа на публиката и в рамките на ограниченията, налагани от закона и Конституцията. Ние имаме властване. Решенията се вземат тайно и затова ударите са със секретни компромати. Единствената политика, която се върши в България, са протестите, които все повече ще се увеличават... Тази власт, която виждаме, няма общо с политиката, има общо с мафията", коментира политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него протестиращите граждани "не могат да компенсират това, че отгоре имаме една власт, която е изляза от контрол и съществува, за да консумира обществения ресурс и да изяде нас".

"От цялата върхушка, която се сглоби в една мафиотска групировка, която да изяжда нашите ресурси, единственият, който не е под директен контрол, е Румен Радев. Когато управляваш само в името на това да властваш и да присвояваш, естествено много те тормози, когато някой стърчи отделно и не ти се подчинява. Естествено, че искат да го ликвидират преди изборите", посочи Дайнов пред БНР.

"Президентът можеше да е заплаха, ако разбираше от политика"

Политологът коментира, че Цветан Цветанов няма капацитета да бъде втори Бойко Борисов, а Слави Трифонов е амортизиран.

"Това са маргинални конструкции, които се появяват преди всички избори. Заплахата за Борисов е възстановяване на политиката. Президентът можеше да е заплашителен, ако разбираше от политика", допълни той.

"Вече имаме диктатура"

Проф. Дайнов отбеляза нарастващия граждански отпор в европейските страни срещу овластяването на управляващите. 

"Диктатурите, а ние вече имаме диктатура, защото нямаме конституционни ограничения върху волята на властта, са много по-крехки, отколкото изглеждат. Бойко Борисов може да се мисли за вечен, но изобщо не е".

"Той е боязлив човек, друг е въпросът, че в последните години попадна в обичайния капан, в който попадат всички кандидат-диктатори, да си вярва на собствената пропаганда колко е велик и вечен. Неговата боязливост се компенсира с неговото вкопчване в това, че е еманация на българския народ, който е прост, и той, Борисов, е прост и затова ще са заедно завинаги. Но българският народ не е толкова прост, колкото той си мисли", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България