Евгений Желев на разпит за злоупотребите в онкоболницата

Евгений Желев на разпит за злоупотребите в онкоболницата
Бившият министър на здравеопазването Евгений Желев (БСП) ще бъде извикан на разпит във връзка с разследване за злоупотребите в Специализираната болница за активно лечение по онкология, съобщиха за Mediapool от Софийската градска прокуратура.

След постъпили сигнали от пациенти и организации за защита правата на онкоболните, през април т.г. в здравното заведение бе извършен обиск. Малко по-късно директорът на болницата Петранка Троянова бе отстранена от поста по искане на наблюдаващия прокурор Пламен Панайотов. След това ѝ бе повдигнато обвинение за длъжностни престъпления.

Това не попречи на Троянова да кандидатства и да спечели конкурса за нов шеф на болницата, поради което се наложи да бъде отстранявана още веднъж.

Освен срещу нея, прокуратурата води досъдебни производства за престъпления по служба срещу длъжностни лица от здравното министерство и срещу персонала на болницата. Евгений Желев ще бъде разпитван на този етап като свидетел, но не е изключено да му бъде повдигнато обвинение, защото е бил принципал на здравното заведение и е трябвало да осъществява контрол върху него, съобщиха за Mediapool от прокуратурата.

Събраните в хода на разследването показания сочат, че част от служителите на онкоболницата са престъпвали всякакви морални граници. На пациенти под упойка са предоставяни за подписване документи, с които те е трябвало да изразят своите изрични предпочитания операцията да бъде извършена от определен лекарски екип. Така вместо да се възползват от правото си на безплатно здравеопазване, в несвяст те са били принуждавани да плащат между 700 и 1400 лева за избор на екип.

Прокурорската проверка е установила и големи пропуски при воденето на счетоводство в болницата. Плащаните от пациентите суми за "екип" често след това са осчетоводявани като пари за "консумативи". Така от някои от касовите бележки излиза, че суми от по 1000 лева са давани за по 10 пакета памук и мехлеми.

При разпитите длъжностни лица от болницата са нарочили касиерката на здравното заведение, която "била неграмотна и често бъркала кодовете на касовия апарат".

Прокуратурата проверява още данни за нарушения при обществени поръчки за закупуването на техника и при сключването на договорите за почистването на болницата. Установени са и липси на документи в деловодството.

Докато беше министър, Евгений Желев бе разпоредил няколко проверки на болницата, които показваха, че всичко в нея се върши по правилата. След започването на разследването обаче прокуратурата поиска нови проверки, които са опровергали тези изводи.

Споделяне

Още по темата

Още от България