Евгения Банева: Хибридна война между Коледа и Нова година? Че тогава няма трезвен руснак

снимка БГНЕС

"Абсурдно е да се организират хибридни войни в седмицата между Коледа и Нова година. Съмнявам се тогава да има трезвен руснак на територията на Руската федерация". Така Евгения Банева отговори в сряда на твърденията на прокуратурата, че тя и мъжът ѝ са се договаряли с руснаци от ареста за провеждането на хибридна война в тяхна защита.

Твърденията за хибридната война бяха направени от заместник-главния прокурор Иван Гешев в началото на януари. Прокурор Гешев обясни, че арестуваният бизнесмен Николай Банев се е опитал да предаде родината си в опит да се спаси.

Тогава в килията на Банев бе открит мобилен телефон. С него бизнесменът се опитвал да организира създаването на проруска партия и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия, разказа прокурор Гешев.

На Николай Банев била обещана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите.

"Обсъжда се организиране на хибридна война в негова защита, включително и медийна война срещу прокуратурата. Споменава се името на конкретен известен български журналист, който да почне тази медийна атака", обясни Гешев за засечените разговори на Николай Банев.

Евгения Банева, която е в ареста по същите обвинения като мъжа си, се присмя на прокуратурата.

"Никой от килията не може да иска убежище от чужда държава. Аз съм юрист и знам това. Ако съм искала да изпратя децата си да учат в Русия, щях да го направя отдавна", каза тя, цитиран от "24 часа". Децата на Баневи учат във Франция.

Евгения Банева се оплака от условията в следствения арест в София. Тя посочи, че е била подложена на "пълен тараш", но властите не са открили нищо незаконно в килията ѝ.

"Нищо не бе открито. Няколко пъти нахълтваха в килията ми около 7-8 души с металдетектори и проверяваха дюшеци, дрехи, храни, всичко", обясни Банева, която възнамерява да се кандидатира за член на Европейския парламент.

По-късно през деня спецсъдът отказа да пусне Банева от ареста. Решението може да бъде обжалвано пред втората инстанция. Прокуратурата декларира, че няма да ѝ пречи, ако тя иска да води кампания за евровота.

Прокурор Мария Дойчева обясни, че законът не дава на Банева автоматично свобода, ако се кандидатира за Европейския парламент, но ще допусне евентуални срещи с избиратели. Банева коментира, че така хората поне ще видят какви са условията в арестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?