EВН емитира нови акции на Виенската борса

Австрийската енергийна компания ЕВН увеличава капитала си като пуска емисия от нови акции на Виенската борса заедно с налични нейни дялове в дружеството EnBW Енерги Баден-Вюртемберг. Ще бъдат емитирани максимум 16 352 582 нови акции, които ще се допълнят с налични 40 884 326 акции

Така основният капитал ще се увеличи от сегашните 300 млн. евро на 330 млн. евро.

Предвижда се търгавията с книжата да тръгне на 22 октомври 2010 г., като новите акции ще дадат на бъдещите им собственици пълно право за получаване на дивиденти от финансовата година 2009/2010.

Приходите от увеличаването на капитала ще послужат предимно за подсилване на собствения капитал на енергийната група, а с това и за подпомагане на кредитния рейтинг на ЕВН.

Парите ще се използват и за финансиране на водни и вятърни електроцентрали в Долна Австрия, както и за хидропроекти в други региони в Австрия и съседните страни

Участващото в момента с 51% мажоритарно акционерно дружество на федерална провинция Долна Австрия ще упражни напълно правото си за закупуване и следователно ще подпише 51% от новите акции чрез инвестиционния си холдинг NÖ Landes-Beteiligungsholding GmbH.

Транзакцията ще бъде съпроводена от Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Raiffeisen Centrobank AG и Société Générale Corporate & Investment Banking като „Joint Bookrunner“ и „Joint Lead Managers“. Като Co-Lead Managers ще съдействат Barclays Capital, Macquarie Capital (Europe) Limited и UniCredit.

Споделяне

Още от Бизнес