EВН глобена с 256 хил. лв. за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 256 хил. лв. електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроснабдяване" АД, Пловдив, заради налагане на нелоялни търговски условия при снабдяването на клиент с електроенергия, съобщиха в петък от КЗК.

От ЕВН заявиха, че глобата е неоснователна и ще я обжалват.

Комисията е наложила санкцията след оплакване на клиент, че ЕВН е отказал да възстанови електрозахранване на имот, докато не бъдат платени дължимите суми от предишен негов ползвател. Отказът е бил изложен в писма на ЕВН до потърпевшото дружество - фирма "Надежда-94" ООД, Кърджали. Възстановяването на електроснабдяването е станало след като фирмата заплаща пълния размер на натрупаните от нейния наемател "Серсан" ООД задължения.

От "ЕВН" обясниха, че "Надежда-94" ООД не е спазила изискването да уведоми електроснабдителното дружество, че ползва имот, който се води на чуждо име. Сметките продължили да се трупат на името на "Серсан", откъдето пък не ги плащали. Така от ЕВН били принудени да спрат електричеството и да си искат парите от реалните ползватели на имота.

КЗК обаче счита, че поведението на "ЕВН България Електроснабдяване" представлява налагане на нелоялни търговски условия и нарушава Закона за защита на конкуренцията. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и характера на нарушението.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?