Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕВН иска да вложи много пари в “зелена енергия" в България

17 коментара
ЕВН иска да вложи много пари в “зелена енергия" в България

Г-н Лайр, преди дни стана ясно, че ЕВН остава единствен партньор на НЕК в проекта за изграждане на хидрокаскадата “Горна Арда“. С какви мотиви се оттеглиха “Алпине Бау“?

За нас България е важно място за инвестиции и хидропроектът “Горна Арда“ е от особено значение. Тъй като “Алпине Бау“ има значителен опит във водните проекти, преценихме, че са добър партньор. За нас беше важно НЕК да остане партньор в проекта, за да може българските интереси да са представени.

Не мога директно да коментирам защо се оттеглят “Алпине“, но в австрийската преса те обясниха, че искат да се концентрират върху “Цанков камък“. Там, както всички знаем, има проблеми. Преди те да бъдат решени, “Алпине“ не иска да се включва в други проекти. ЕВН прие това тяхно становище и поемаме техните дялове.

Имаме вече подписан договор с турската компания “Джейлан“ за съгласието ѝ ЕВН да откупи техния дял в ХЕК “Горна Арда“. В предишния договор фигурираше и “Алпине“ с дял от една трета срещу две трети за ЕВН.

Кога очаквате финализиране на този договор?

Той е факт, договорено е всичко, цената на изкупуване на дяловете. За да може обаче да влезе в сила, имаме нужда и от договор с НЕК.

Той кога ще бъде подписан?

В момента текат преговори с НЕК и очакваме в най-кратки срокове сключване на договора.

Условие за сделката беше “Джейлан“ да оттегли иска си за 75 млн. евро срещу НЕК пред Парижкия арбитраж. Дали това вече се е случило, след като казвате, че сделката е приключена?

Когато сключим окончателния договор с НЕК, автоматично ще отпадне искът на “Джейлан“.

Необходими ли са следващи стъпки от страна на правителството и от нова икономическа и екологична оценки на проекта?

За времето от над 10 години, откакто е стартирал проектът, нещата много са се променили. Има нови технологии. Променили са се екоизискванията от различните институции. Желанието ни е да подобрим технологично някои параметри на проекта. ЕВН не може да си позволи да участва в проект, който не отговаря на европейските критериия. Съответно ще се съобразим с всички изисквания и проектът ще се оптимизира. В момента се работи по въпроса.

Поставили ли сте си някакви срокове за приключване на тези оценки и за евентуален реален старт на проекта?

До края на тази година очакваме да са готови технологичните оценки, дотогава трябва да приключат и разговорите с НЕК, което може и по-рано да стане. Оттам насетне ще се работи по въпроса за всички разрешителни от институциите. Продължителността за вземане на разрешителните за ВЕЦ-а е от една до три години, но през това време ние ще работим по проекта.

Тоест, дата за поредна първа копка на хидрокаскадата не сте насрочили?

Колкото по-скоро уредим нещата с НЕК, толкова по-скоро може да се стигне до първа копка на проекта. Но има геоложки изследвания и други дейности преди това.

Последните оценки на проекта бяха за 500 млн. евро, ще има ли актуализация и на цената?

Тези изчисления бяха на базата на стария проект. Смятаме, че с оптимизацията му можем да подобрим ценовите параметри.

Може ли да кажете каква е цената на сделката с Джейлан“?

Това ще бъде съобщено, когато се подпише договорът с НЕК. Но цената на акциите е стъпила на извършените подготвителни дейности по проекта.

ЕВН вече работи по проекти за производство на енергия от възобновяеми източници в България. Имате ли намерения за експанзия на този пазар?

Нашата основна цел е да увеличаваме дела си на възобновяема енергия, тъй като целите на Европейския съюз са редуциране на въглеродните емисии и въздействието им върху околната среда. Затова искаме да инвестираме много пари в зелена енергия. Освен “Горна Арда“ имаме и много други проекти, вчера открихме нов фотоволтаичен проект в Блатец. Знаете, че строим вятърен парк край Каварна, където обаче имаме проблеми. В търсене сме и на други места за вятърни паркове, където в момента се правят проучвания.

Има ли ЕВН конкретен бюджет за инвестиции във ВЕИ - проекти в България?

Специален бюджет не. Но ако прибавим “Горна Арда“, която може би ще излезе 400 млн. евро, към намеренията ни за вятърна и соларна енергия за 100 мегавата, където инвестицията се оценява на около 200 млн. евро, се получават солидни вложения.

В момента има доста промени в допуска на нови инвеститори на ВЕИ-пазара, а се коментира вече и опасността от навлизане на престъпни капитали в него. Каква е вашата оценка за състоянието на тези сегмент от енергийния пазар в България?

Със сигурност не е много лесно, но човек трябва да е постоянен. Има надежда за ВЕИ-проекти и мога да кажа, че соларната енергия е добре позиционирана в страната. Има места, където много добре може да се използва вятърната енергия и е естествен интересът. Проблемите са най-вече в инфраструктурата за присъединяване и пренос на произведената “зелена енергия". Тя изисква много, много допълнителни вложения и затова се налага на много от инвеститорите във ВЕИ-мощностите сами да си изграждат мрежата за присъединяване.

Правителството смята да продаде миноритарните си дялове в електроразпределителните дружества и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви преди време, че вече са водени разговори в тази насока с ЕВН и ЧЕЗ, а делът в компанията на Е.ОН ще се пусне на борсата. Вие имате ли интерес да станете изцяло собственик на дружеството, обслужващо Югоизточна България?

Мога да кажа, че в ЕВН сме много щастливи, че държавата е съсобственик в дружеството. Това партньорство досега, по мое лично мнение, е много успешно. Представителите на държавата в надзорните съвети винаги много активно са участвали в управлението. Именно заради това добро партньорство, ЕВН успя да направи повече от половината инвестиции въобще в този сектор на енергетиката в последните години.

Да разбирам ли, че нямате интерес към разширяване на присъствието си чрез придобиване на дял в компанията на Е.ОН?

Нямаме интерес. Ако държавата прецени, че иска да продаде своя дял в нашето дружество, ние сме готови на разговори, но смятаме да се концентрираме върху дейността си в Югоизточна България.

Според наша неофициална информация ЕВН има интерес към покупка на дела на италианската компания “Енел“, която наскоро обяви оттеглянето си от ТЕЦ “Марица Изток 3“, където държи 73 на сто. Вярно ли е това?

Наред с възобновяема енергия, ние се нуждаем и от термична, затова имаме интерес и към топлоелектрически централи. От една страна инвестираме в когенерацията на “Топлофикация-Пловдив“, но сме заинтересовани и от изкупуване на дялове с термични централи в България. Към дела на “Енел“ в ТЕЦ “Марица Изток 3“ сме заинтересувани и сме депозирали своя интерес.

Наскоро бяхте посетени от служители на ДАНС, която търси документи за инвестициите ви. Предстои регулаторен одит в трите електразпределителни дружества от ДКЕВР за формирането на цените на енергията и за аутсорсинга на дейности. Притеснени ли сте от тази активност на държавата и проверките, включително и данъчни?

ЕВН е борсово ориентирана компания. Тоест, ние сме свикнали да сме прозрачни и нямаме нищо за криене. Който иска да ни провери, нека да дойде. ДКЕВР има право на такива инспекции, направи ги и получи цялата информация от нас. Данъчните също могат да ни проверяват. Не можахме да разберем ДАНС какво искаха да проверят, ако вие ни кажете, ще сме благодарни. Но информацията, която те тогава търсеха, се намира в държавата – изпратена е към ДКЕВР.

В България хората са особено чувствителни към цените на електроенергията и всяко едно вдигане на тарифите се посреща на нож. Премиерът възложи проверка на ценообразуването по цялата верига на производство, пренос и доставка с цел поевтиняване на тока. Според вас, съществуват ли резерви във вашето дружество, които да доведат, ако не до сваляне на цените, то поне до задържането им на сегашните нива?

Както г-н Бойко Борисов каза - първо ще се проверят нещата и после ще се стигне до становище дали да се намали цената. Това е правилното решение – първо да се проверят нещата и после да се предприемат действия.

ЕВН винаги е инвестирала повече от това, което ДКЕВР е залагала като инвестиции в цената. В ЕВН няма ауотсорсинг проблем и решението за цената е и решение за бъдещи инвестиции. Смятаме, че има още много вложения, които трябва да се направят в България, за да стане още по-привлекателно място за чужди инвеститори.

Готови ли сте да не искате повишение на цената от 1 юли?

Мога да кажа, че предвиденото от нашата компания увеличение е най-ниско (3% - бел.ред) и то е свързано с инфлацията. Фактически няма повишение. За населението в България е важно да се направи офанзивна инвестиция, която ще осигури работни места, ще подобри инфраструктурата и това в крайна сметка с намаление на загубите ще доведе до намаление на цената.

Искам да отбележа също така, че има предложение за изплащане на дивидент за акционерите в размер на общо 5 млн. лв. (на държавата се полагат 33 на сто от дивидента, колкото е делът ѝ в дружеството – бел.ред.). Има възможност за повишаването му през следващите години, но това трябва да бъде дадено като сигнал от държавата. Общото събрание на акционерите през юни ще вземе окончателното решение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ЕВН
  #18

  Погледнете им логото.България е с малко б http://www.evn-ec.bg/bg/

 2. Глух плъх
  #17

  и ви желае изгодни инвестиции. Очаквайте сигнал на "държавата". Къде да се отчетете. Предизборно. Скъпи са пустите му избори.

 3. коментатор
  #16

  да, всеки има интерес да инвестира във ВЕИ.. Нали проектите се финансират от ЕС ;-)

 4. Рони
  #15

  Защо не каже този господин колко ще ни струват тези ВЕИ??"Добре позиционираните соларни проекти" например имат гарантирана цена от дуржавата за 830лв. на МВТч, за сравнение АЕЦ продава за ... 12 лв.Защо трябва да плащаме за една и съща стока десетки пъти повече и кой си пълни гушата от тая ДАЛАВЕРА??

 5. Liar, liar...
  #14

  на Хората, растения и животни?Естествената Природна Среда на Майка България?Що за "социален строй" се канят да стоят интерционални рушители "строители" "инвеститори"?

 6. ecosapiens
  #13

  веднага Рони крокодилски сълзи започва да рони...Кой Ви /ти/ казва, Рони, че отношението на България, сега, към ВЕИ е това, което трябва и е нормално да бъде ?!Ако ми кажеш /те/, че нямаш /те/абсолютно нищо общо нито с въглищния, нито с ядрения, нито с газовия, нито с петролния монопол, направо няма да е за вярване !

 7. Рони
  #12

  Кой съм и какъв съм няма значение. Научи се да дискутираш с АРГУМЕНТИ, не с персонални КВАЛИФИКАЦИИ.....дълъг път има да извървиш за да можеш да спориш с такива като мен. Липсва ти грамотност и възпитание за целта!

 8. Рони
  #11

  Инфлацията според НСИ е 1.3%, а не 3%:http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=14&a1=177&a2=183#cont

 9. Нътс
  #10

  http://energysupply.biz/ - тук ще намерите пълен списък, барабар с контакти, на енергетици-измамници от цял свят и да изразите директно своя протест срещу откриването на огъня чрез триене на клечки и унищожаването на гори и дивеч с цел приготвяне на храна!..:)))

 10. Аман от скъп ток!
  #9

  Тези феодали няма ли кой да ги спре?Народът изнемогва,намалете цените,бе хора!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.