След авариите и липсата на ток заради снега

ЕВН: Кабинетът да иска европари за смяна на критичната електромрежа

ЕВН: Кабинетът да иска европари за смяна на критичната електромрежа

Подмяната на енергийната мрежа в застрашените от чести аварии региони в страната да се включи като мярка за финансиране по европейските фондове от 2014 г., предложи на правителството Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "ЕВН България“. Дружеството притежава над 99 на сто от електромрежата в Югоизточна България.

Голяма част от клиентите на ЕВН останаха няколко дни без ток след последната снежна буря в Родопите, повалила множество дървета, довели до повредата на над 2 хил. км електропроводи. Потърпевши бяха и потребители на останалите двама снабдители – ЧЕЗ и Е.ОН.

Според представителите на компанията подобни аварийни ситуации в бъдеще могат да се предотвратят, ако в подмяната на сегашните въздушни далекопроводи с кабелни, които са по-сигурни, се включи и еврофинансиране. По думите на Золфелнер трите електроразпределителни дружества, "Електроенергийният системен оператор“ и НЕК трябва да положат общи усилия, за да може и петте компании да станат бенефициенти на средства за подобряване на енергийната мрежа в страната.  

В момента 20 процента от мрежата на ЕВН са кабелни подземни далекопроводи, а 80 на сто – са въздушни. За да се обърне тенденцията и цялата мрежа на компанията да стане кабелна, са нужни 4 млрд. лв. и 30 години, ако се спазва сегашният темп на одобрение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на инвестиционна програма на дружеството от 133 млн. лв. годишно, посочи Золфелнер пред журналисти.

В България сме в ситуацията на 1970 година, допълни той и коментира, че за да се подобри мрежата, е нужна подкрепата и на общините, и на правителството.

Членът на управата на "ЕВН България“ Калина Трифонова обясни, че е напълно възможно ЕС да отпусне средства за електромрежата, тъй като в европейската политика от 2014 г. сред приоритетите е сигурността на енергийното снабдяване, част от която е и свързаността на мрежите. Има ос, по която може да се мисли за съфинансиране на подмяната на електрическата мрежа, заяви тя.

Заради последната кризисна ситуация със снега в Родопите и предшествалата я октомврийска криза, която е причинила на ЕВН щети за над 2 млн. лв., дружеството ще направи анализ на новите критични точки, спрямо които ще бъде адаптирана инвестиционната му програма за 2012 г.

Така вероятно вложенията ще се насочат към регионите на Смолян и Пампорово, каза Гочо Чемширов, шеф регулаторен мениджмънт в "ЕВН Електроразпределение“. Проблемът обаче е, че най-критично е положението с мрежата е основно в селища и махали с по двама-трима души през зимата и хижи, до които обаче трябва да се изгради 17-км далекопроводи и трябва да се прецени как това да стане, тъй като  после ще се отрази в цената на тока за всички.

През тази година ЕВН планира да инвестира 128.2 млн. лв. за подобряване на качеството на мрежата си, от тях около 70 млн. лв. са за подмяна на въздушните електропроводи с кабелни.

През миналата година за изграждане на нови електропроводи и подмяна на старите, както и строеж на нови 229 трафопоста дружеството е изхарчило 121.7 млн. лв. Други 92.7 млн. лв. са инвестирани в "Топлофикация Пловдив“.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?