EVN очакват загуби след отварянето на енергийния пазар

EVN очакват загуби след отварянето на енергийния пазар

Приходите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) ще намалеят през 2007 г. заради несправедливо определените цени на тока от юли за различните видове потребители, пълната либерализация на енергийния пазар и скъпите тарифи на енергията от възобновяемите източници. Това заяви пред журналисти Щефан Шишковиц, регионален мениджър за България на EVN AG, която притежава 67 на сто от ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. Той дори прогнозира загуби в дружеството, отговарящо за снабдяването след  задължителното от 1 януари 200 г. разделяне на дейностите по доставката и търговия с електроенергия.

Шишковиц обаче не се ангажира с коментар какви са прогнозите им за процентото намаление на приходите на компанията.

Със сигурност сме губещи от новите тарифи, които трябва да са достатъчно прозрачни за клиентите от различните нива на присъединяване към мрежата и да отразяват разходите и приходите за всеки от тях, каза Шишковиц. По думите му с определените от държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  цени от юли това не е така и определени клиенти на практика субсидират цените на други потребители.

Затова и EVN оспорва пред съда решението на ДКЕВР за новите тарифи, но не толкова цените, а процедурата, по която регулаторът е определил стойностите за бизнеса и бита, заяви Гочо Чемширов,  началник на отдел "Регулационен мениджмънт" на EVN България. Според него не е  редно да се вдига толкова много цената за потребителите на ток средно напрежение, а трябва да се въведе тарифата за директно присъединените към подстанциите  на НЕК.

Той посочи, че компанията му ще настоява цените за клиентите на средно напрежение да бъдат намалени от октомври с 6-7 на сто, а за бизнес клиентите на ниско напрежение да скочат с около 1.5 на сто, като се спазват вече одобрените от регулатора разходи и приходи на дружествата. С въвеждане и на тарифа за директно присъединените към НЕК, може да се намали цената за средното напрежение от 15.17 лв./МВтч на 4.50 лв., като стойността за бизнеса, ползващ ниско напрежение ще се повиши от сегашните малко над 51 лв./МВтч  на 52 лв., обясни Чемширов.

От ръководството на EVN съобщиха още, че водят съдебни дела срещу НЕК за четирима техни клиенти, които директно са се присъединили към подстанциите на електрическата компания.

Негативно влияние оказва и задължението на ЕРП-ата да присъединяват производители на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Всеки такъв киловатчас струва до три пъти повече от цената на произведения от конвенционални централи, посочи Гюнтер Брамбьок, председател  на УС на "EVN България Електроразпределение". Например енергията от вятър в Австрия се изкупува на цени с около 30 процента по-ниски от същите, определени от ДКЕВР в България, допълни той.  В момента няколко процента е делът на енергията от ВЕИ, които изкупуват EVN България", но заявките са присъединяване растат, което означава увеличаване и на нашите  разходи за изкупуване на тази енергия, каза Щефан Шишковиц.

Той каза още, че макар и непряко влияние върху прогнозирания спад на приходите им оказва и изцяло освободеният енергиен пазар от юли 2007 г. Правилата за негово функциониране все още не е уредени, което пречи на компаниите.

До края на април те трябваше да са готови, каза Гочо Чемширов. Вместо документ обаче ДКЕВР удължила действието на актуализираните през януари правила заради отварянето на пазара за бизнеса. Те не могат да обслужват либерализирания пазар, смята Чемширов.

Тримата собственици на ЕРП-та (ЕVN, CEZ и Е.ON) продължаваме да работим за общо становище по търговията на свободния пазар, допълни той. Брамбьок посочи, че не бива да се разчита само на тримата инвеститори, защото те все още имали спорове по някои тези. Освен това не бива да забравяме четвъртия играч – независимите търговци на енергия, допълни австриецът. Той каза, че следваща седмица отново започва работа консултативната група за изготвянето на тези правила.

За изготвянето на тарифи за свободния пазар обаче трябва да се има предвид, че по-голямата част от цената се формира от таксите и данъците, докато стойността на енергията е сравнително малка, посочи Кристиан Хевикер, консултант пазари и регулация в международната компания "КЕМА".  Според него, за да стигнат свободните  цени на тока до битовите потребители, трябва измервателната техника да фиксира енергийните товари на всеки час и да се вземе решение за периодите на захранване на клиентите.След като може да се прогнозира консумацията почасово, съответно ще може да се определят цените, допълни той.

Брамбьок посочи, че за целта се изследват възможностите за формиране на балансиращи групи  за потребление. Това обаче отнема дълго време, каза той.

От EVN съобщиха още, че за първите шест месеца са вложили 55.7 млн. лв. за подобряване на напрежението и качеството на мрежата, както и за намаляване на загубите при преноса. Най-много пари – 68 на сто от сумата, са отишли за ремонти, а 11 процента – за намаляване на загубите, които се очаква до края на 2007 г. да спаднат на 14.5-15 на сто, каза Шишковиц. Когато EVN  поели собствеността на дружествата в Пловдив и Стара Загора средно загубите по мрежата са били 17 процента. Стремежът ни е достигане на оптималните 9-10процента, каза мениджърът на EVN за България.

Статистиката на получените жалби в компанията сочи, че те намаляват, допълни Шишковиц. Докато през януари 2007 г. абонатите на дружествата са подали 700 жалби, а през  май  броят на оплакванията е бил 379. Заложили сме време за тяхната обработка от 5 дни, но само в 70 процента от случаите успяваме да смогнем да отговорим за този период, каза шефът от EVN.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?