ЕВН опроверга БСП-депутат, че няма пари за каскадата "Горна Арда"

ЕВН опроверга БСП-депутат, че няма пари за каскадата "Горна Арда"

Австрийската компания ЕВН не изпитва финансови затруднения за реализацията на проекта за изграждането на хидроенергийната каскада "Горна Арда", не е проявяван интерес отстрана на друг инвеститор да се включи в строежа и нито тя, нито съакционера ѝ в проекта НЕК възнамеряват да продават своите дялове. Това се посочва в изявление на Хидроенергийната компания "Горна Арда", разпространено в понеделник, след като предишния ден депутатът от БСП Милко Багдасаров заяви пред журналисти, че много инвеститори, включително китайци, искат да строят каскадата, за която ЕВН нямала пари.

През лятото на 2010 г. ЕВН взе 70 на сто от ХЕК "Горна Арда" чрез двойна сделка с турския "Джейлан Холдинг", който държеше дотогава 30 на сто в проекта, и с НЕК, която намали своето участие съответно до 30 процента. До края на същата готова трябваше да е готов и оптимизираният технически проект за строежа на хидросъоръжението и той да поевтинее от 500 млн. евро на 400 млн. евро.

Проектът обаче продължава да е в тази подготвителна фаза, в която трябва и да се осъвремени проектът, който датира от преди 30 години, както и той да отговаря на съвременните екологични изисквания. "За да отговори на съвременните изисквания на обществото и да предостави проект, който да е максимално щадящ околната среда, предоставящ реални ползи за хората, живеещи в региона на изграждането му и изгоден от гледна точка на очакваната цена на произвежданата енергия, акционерите в проекта – EВН и НЕК, работят сериозно по неговото подобряване, посочва компанията инвеститор в проекта.

"Нито EVN, нито Националната електрическа компания са получавали сигнал от какъвто и да било инвеститор, който да е изявил желание да се включи в проекта. В тази връзка не сме информирани и не бихме могли да потвърдим информацията за наличен интерес от страна на китайски компании за инвестиране в проекта. Нито един от двамата акционери за момента не разглежда възможността да се откаже или продаде дяловете си или част от тях на трета страна. Напълно неоснователни са и твърденията, че единият от акционерите – EVN AG има финансови затруднения. Финансовите отчети на компанията са публикувани и достъпни. Резултатите показват, че EВН не изпитва финансови затруднения и няма основания да се мисли, че компанията изпитва затруднения във финансирането на който и да е от проектите, по които работи", пише още в изявлението на "Горна Арда".

Дружеството смята, че "проект от мащабите на "Горна Арда“, който е очакван с огромно нетърпение от местната общественост, не би следвало да става предмет на спекулативни твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес