EVN подписа договора за "Топлофикация-Пловдив"

Забавеното с няколко месеца сключване на сделката за продажбата на "Топлофикация-Пловдив" стана факт, след като в четвъртък договорът бе подписан от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов,  прокуриста на  купувача EVN AG Щефан Шишковиц и Вернер Казагранде, упълномощен представител на новия собственик.

През следващата седмица се очаква да бъде платена стойността на сделката от 32.1 млн. евро за 100 процента от капитала и да получим акциите, каза Шишковиц. Три години след това  EVN няма да има право да прехвърля акциите си , както и да намалява своето участие в капитала под 51 на сто, освен с предварителното съгласие на Агенцията за следприватизационен контрол, е записано в договора.

Новият собственик се задължава да изгради когенерация за производство на топло и електроенергия, както и вложи 7 млн. лв. в поддръжката на топлоцентралите на дружеството до края на 2009 г. Ако не прави това, има заложени неустойки, каза Тодор Николов. Санкциите са предвидените законово за неизпълнение на дейностите по лицензите, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Николов изрази своето убеждение, че EVN ще направи много по-големи от планираните инвестиции, като посочи, че в приватизационния конкурс основно е търсена добра цена, а вложенията е редно да се правят според плановете на новия собственик. Казагранде отбеляза, че "независимо от задълженията, целта на EVN е да работи дългосрочно на съответния пазар и това независимо от записаното в договорите"

До края на 2007 г. новият собственик ще извърши анализ за състоянието на дружеството, за да се реши каква концепция за интеграцията на бизнеса на EVN да се направи, каза Щефан Шишковиц. Той допълни, че най-рано през 2008 г. компанията може да предложи на потребителите в Пловдив обща доставка на  ток и парно, което се очаква да задържи повишението на цените на услугите.

От австрийската компания бяха изключително предпазливи по отношение на бъдещите си ангажименти към дружеството, вероятно уплашени от последиците от влизането им в собственост в електроразпределителните дружества в Пловдив и в Стара Загора в началото на 2005 г. Тогава те обещаха инвестиции и качество,но след това състоянието на двете дружества се оказа изключително лошо, както между впрочем и на останалите продадени ЕРП-та.

Трябва да попитаме и клиентите доколко са доволни от услугите и какви са очакванията им, каза още Шишковиц.

Подписването на сделката за "Топлофикация-Пловдив" се очакваше като развръзка на казуса с продажбата на Електроразпределителното предприятие (ЕРП) -Слънчев бряг, която бе вписана в договора с EVN за приватизацията на фирмите в Пловдив и Стара Загора, но втора година се бави заради преоценка на активите и заведено дело в Парижкия арбитраж.

В отговор на въпрос дали това е стъпка напред  във водените извънсъдебни преговори по постигане на споразумението за ЕРП-Слънчев бряг, Тодор Николов заяви, че е рано за коментари по този въпрос и когато се постигне някакво споразумение, то ще бъде оповестено. "За мен обаче няма напредък по преговорите", заяви шефът на АП. Шишковиц лаконично отбеляза, че няма какво повече да каже от заявеното от Николов

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?