ЕВН: Поправки в енергийния закон застрашават конкуренцията

Дружеството иска ясни правила за извеждането на средния бизнес на свободния пазар

Снимка: БГНЕС

Конкуренцията в страната е застрашена от част от предложените от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма поправки в закона за енергетиката, които в края на миналата година бяха представени на енергийните дружества за обсъждане. Това заявиха пред журналисти от "ЕВН България“ - дружеството, което снабдява с ток югоизточната част на страната.

Корекции в закона предвиждат всички предприятия в България, които ползват ток средно напрежение, да бъдат задължени да купуват електроенергия от свободния пазар. Това може да става като участват в търгове на електроцентралите и после плащат на мрежовите оператори ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН съответните такси за преноса на енергията. Другият вариант е да си изберат търговец, който да им доставя необходимите количества на енергия на пряко договорени цени.

Така на практика почти целият среден бизнес ще бъде принуден да напусне регулирания от държавата пазар, където ръстът на цените на тока традиционно се натиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради бита, който също купува ток от защитения пазар. Докато предприятието си осигури енергия чрез търговец или на търгове, то ще може да се снабдява с ток от т.нар. доставчици от последна инстанция. Такива се предвижда да са трите електроразпределителни дружества - ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, и "Националната електрическа компания“ (НЕК), за което те ще получат допълнителни лицензии. Цените на доставчиците от последна инстанция също ще се определят от ДКЕВР, но по различна методология, като според електроразпределителните дружества техните тарифи трябва да са по-високи от тези на свободния пазар, защото иначе средният бизнес ще си остане за постоянно при тези доставчици.

От ЕВН коментират, че извеждането на потребителите средно напрежение е необходима мярка, но начинът, по който се предвижда да стане това, е неясен. Той създава предпоставки за нарушаване на конкуренцията на пазара заради хибридния модел на полуосводобен пазар, предлаган от държавата със законовите поправки.

Средният бизнес хем ще бъде изваден на свободния пазар, хем няма да бъде включен в т.нар балансиращи групи за по-ефективно разпределяне и ползване на електроенергията, в които ще влязат големите предприятия, стана ясно от думите на Калина Трифонова, член на управата на "ЕВН България“. Според нея освен това в момента няма ясна дефиниция на дейностите по преноса и по разпределението на електроенергията. По този начин  клиентите не се третират равнопоставено, така че всеки да плаща точно за направените от него разходи и има кръстосано субсидиране.

От компанията коментираха още, че включването на НЕК сред доставчиците от последна инстанция изкривява пазара. Според ЕВН държавната електрическа компания трябва да запази сегашните си функции на обществен доставчик и единствен купувач на различните видове енергия за защитения пазар и бита и да прави втори микс от електроенергия за  доставчиците от последна инстанция.

Гочо Чемширов, директор регулаторен мениджмънт в "ЕВН Екретроразпределение“, коментира, че проблем е и неуреденото и с тези законови поправки положение с подстанциите. Проблемът не само за това електоразпределително дружество, но и за останалите две, е в това, че основната част от подстанциите са част от мрежата на НЕК, но се ползват от ЕРП-ата без конкретни правила, което позволява изкривяване в тарифите и определяне на сметките за стопанските клиенти, включени към подстанциите.

Изискването за извеждане на клиентите средно напрежение на свободния пазар ще засегне около 20 процента от общото потребление от клиентите на ЕВН, изчисли Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "ЕВН България“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?