Вместо временни такси само за ВЕИ

ЕВН предлага всички електроцентрали да плащат за достъп до мрежата

Исканата цена за Югоизточна България е 0.0165 лв. за киловат дневно

ЕВН предлага всички електроцентрали да плащат за достъп до мрежата

Електроразпределителното дружество ЕВН предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ((ДКЕВР) да одобри въвеждането на цена за достъп до разпределителната мрежа на предприятието за всички производители на електроенергия, а не само за възобновяемите енергийни източници, както предвиждат временните от средата на септември 2012 г. подобни цени, част от чиито тарифи обаче са отменени от Върховния административен съд и реално не се събират.

 

Това съобщиха пред журналисти в четвъртък регионалният мениджър на ЕВН Йорг Золфелнер и членът на управата на дружеството Гочо Чемширов. Предложението на доставчика на ток за Югоизточна България е да се одобри цена от 0.0165 лв. за киловат дневно, като тя по никакъв начин няма да се отрази върху крайната цена на електроенергията за потребителите – битови и стопански, обясни Чемширов.

 

Идеята ще бъде подложена на обществено обсъждане и в началото на декември ще бъде внесена в ДКЕВР за одобрение като регулаторът трябва да се произнесе по нея в тримесечен срок. Ако тя бъде приета, най-късно може да стане факт от 1 март 2014 г.

 

В предложената от ЕВН цена са калкулирани само разходите, предизвикани от производителите в мрежата на нейна територия. Общо 750 МВ са производствените мощности, които са включени в разпределителната система, от които около 90 процента са ВЕИ-та.

 

Определената сега от ДКЕВР временна цена бе само за възобновяемите източници и освен това беше за разходите и за преносната мрежа на НЕК, и за разпределителните на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про". Така и обаче небе приет механизъм, по който да се определя каква част от цените, които са различни за различните по вид, мощност и година на включване ВЕИ-та, да отиват в "Електроенергийния системен оператор", който управлява преносната мрежа, и каква част – в ЕРП-ата, припомнят от ЕВН.

 

Затова според дружеството по-добрият вариант е ДКЕВР да определи отделни цена за достъп до преносната мрежа, и до разпределителните на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" и те да се утвърждават всяка година.

 

Калкулираната от доставчика в Югоизточна България цена за достъп трябва да осигури през 2014 г. над 4 млн. лв., които да покрият разходите за ползване на мрежата от производителите. Така например малка фотоволтаична централа от 30киловолта ще плаща годишно 150 лв., докато при сегашните временни цени трябва да даде 10 400 лв. , без да е ясно каква част от сумата е за ЕСО и каква за териториалното електроразпределително дружество, изчисли Чемширов.

 

Той обясни, че цената е предвидено да се плаща на ден, защото дори и да не работи в определени дни една слънчева централа, тя предизвиква разходи по включване и изключване от мрежата, поддръжка и други.

 

Според компанията, ако ДКЕВР определя нормално разпределението на разходите в цената за крайните потребители, исканата от нея цена за производителите дори би трябвало да доведе до намаляване на крайната цена чисто математически.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес