ЕВН предупреди за промяна в отчитането през септември

Графикът на отчитане на електромерите в Югоизточна България ще бъде еднократно променен през септември заради модернизацията на отчета на консумацията от бита и стопанските потребители, Това предупредиха от доставчика в региона ЕВН, които обърнаха внимание на клиентите си да следят посочения в бъдещите им фактури период за отчитане, който за едни клиенти ще е по-къс от обикновено, а за други – по-дълъг.

Това означава, че сега едните ще получат по-ниски от обичайните сметки, но през октомври може да са по-високи, а при другите ще е обратното.

По-късите или по-дълги периоди на отчитане ще бъдат само за периода от 1 септември до 30 септември 2013 г. При последващите месечни отчитания отчетният период ще продължи да бъде около 30 дни, като се запазва ролиращият му характер, т.е. отчитане по време на целия месец, обясняват от електроразпределителното дружество.

Еднократната промяна в графика на отчитане обхваща 3948 клиенти в различни населени места в Югоизточна България, сред които Пловдив, Димитровград, Сливен, Бургас. Дружеството е предупредило писмено всеки от тях. Във връзка с тази еднократна промяна за 431 клиенти от тях е възможно да настъпи промяна и в сроковете за плащане. Обикновено те са от 1-во до 15-то число на месеца за първата група отчетени абонати и от 11-то до 25-то число.

Промяната в срока за плащане при клиентите, преминаващи от I група към II група или обратно, ще влезе в сила за септемврийската фактура, която се плаща през октомври 2013 г. Тази промяна ще остане в сила и за последващите месечни фактури, обясниха от дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?