ЕВН прекръсти ЕРП-то в Югоизточна България на ЕР ЮГ

ЕВН прекръсти ЕРП-то в Югоизточна България на ЕР ЮГ

Електроразпределителната компания в Югоизточна България "EВН България Електроразпределение“ вече се казва "Електроразпределение Юг“ (ЕР ЮГ), съобщиха мениджърите на компанията пред журналисти в петък.

Така ЕВН става първото електроразпределително предприятия у нас, което изпълнява европейските изисквания за пълно отделяне - правно, корпоративно и организационно и корпоративно, на дейностите по доставка от дейностите по обслужване на мрежата, обясни зам.-председателят на управителния съвет на "EВН България" Калина Трифонова.

Съгласно нормите на Третия енергиен пакет на ЕС органите за управление на мрежовия оператор трябва да са независими от останалите органи на управление във вертикално интегрираното дружество. Също електроразпределителното дружество трябва да има различна корпоративна визия от доставчика на ток от същата група, за да не въвежда в заблуждение потребителите, обясни Трифонова.

У нас например не само битовите потребители, но и политиците, рядко правят разлика между електроразпределителното и електроснабдителното дружество на трите големи енергийни групи ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

"Спряхме се на името "Електроразпределение Юг", защото то отговаря най-добре на територията, която обслужваме по лицензия. То също така отговаря и на едно от старите имена, ползвани в Пловдив за тази компания - "Пловдив Юг"", обясни регионалният мениджър на ЕВН за България Роберт Дик.

Новото име на дружеството вече е вписано в Търговския регистър, предстои актуализация на лицензията на разпределителното дружество с новото име от страна на енергийния регулатор.

Заедно с новото име компанията има ново лого и интернет страница www.elyug.bg, която съдържа цялата информация за разпределителната мрежа в Югоизточна България. Страницата www.evn.bg продължава да функционира с информация за останалите компании от групата на австрийската компания ЕВН в България.

Лицензионните задължения на "Електроразпределение Юг“, нейните предмет на дейност, организация на работа, клиентско обслужване, поддръжка на мрежата и реакция при аварии остават непроменени.

Няма промяна в Общите условия на компанията, нейните точки за контакт и адреси по места. Телефонът за връзка при аварии остава същият - 0700 10007, различен ще е само имейлът за контакт: [email protected]

Няма промяна в издаването, местата и начините за плащане на фактурите за електроенергия за клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България. Фактурите продължават да се издават от крайния снабдител - "ЕВН България Електроснабдяване“, както и досега. Непроменен остава и телефонът за информация за фактури за ток - 0700 17777.

Новото наименование не засяга собствеността на "Електроразпределение Юг“ ЕАД, което продължава да бъде съществена част от ангажимента на концерна EВН към развитието на енергийния сектор в България, заявиха от енергийната група.

От приватизацията на 67 на сто от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през 2005 г. и покупката на остатъчния държавен дял, ЕВН е вложила в бизнеса си у нас над 1.5 млрд. лв., от които над 1.3 млрд. лв. - в мрежата.

За времето на частното управление на мрежата в региона загубите по нея са намалени от близо 20% при приватизацията на под 10 на сто сега. Близо една трета от 60 хил. м електропроводи са ремонтирани, изградени са също нови линии, а 6760 км жици са положени под земята за по-висока надеждност при тежки атмосферни условия. Изградени са също така 2433 нови трафопоста и възлови станции, както и 3 мобилни и 2 стационарни електрически подстанции, отчита мрежовият оператор.

Акцент през последните години на дейността му е разширяването на системата за дистанционно отчитане на електрическата енергия в Югоизточна България, която вече включва над 600 000 дистанционни електромера. Така компанията помага за подготовката на сектора в процеса на либерализация на пазара в България.

Споделяне

Още от Бизнес