ЕВН със сертификат за едномилиардна инвестиция

Сертификат по повод едномилиардната си инвестиция в България ще получи във вторник австрийската компания ЕВН, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Документът ще бъде връчен от министъра на икономиката Делян Добрев.

ЕВН у нас притежава електроразпределителното дружество, снабдяващо в ток Югоизточна България, пловдивската топлофикация, развива два соларни парка, а също така ще строи хидрокаскадата "Горна Арда". компанията работи у нас от седем години и с на правените вложения досега се нарежда сред най-големите чуждестранни инвеститори в България и компания с дългосрочни ангажименти към българските общество, природа и енергийна сигурност.

 

Основната част от направените инвестиции са в модернизиране, поддържане и изграждане на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и въвеждане на модерни стандарти за клиентското обслужване. Така компанията от 2005 г. насам е намалила загубите по преноса на електроенергия под 11%, което спестява 550 гигаватчаса годишно. Това е потреблението на средно голям областен град. Вложенията са намалили спиранията на тока за обслужваните от ЕВН потребители с 39%.

 

Съществена част от инвестициите са отишли за развитие на централното топлоснабдяване в Пловдив и два фотоволтаични парка . Компанията отделя значително внимание на професионалното развитие на служителите си

 

От ЕВН се определят като стабилен инвеститор и голям данъкоплатец с ясен дългосрочен ангажимент в страната. Компанията посочва, че за нея остават водещи устойчивият инвестиционен темп и отговорното отношение към клиента, както и философията, че "когато създаваме, влагаме цялата си енергия!”

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?