EVN се насочва към екопроекти в България

EVN се насочва към екопроекти в България

Ново дружество за реализиране на енергийни екопроекти в България е създала австрийската компания EVN, която у нас притежава електроразпределителната мрежа в югоизточната част на страната, а от петък и "Топлофикация-Пловдив. Това съобщи в понеделник пред журналисти Щефан Шишковиц, регионален мениджър на компанията.

"EVN Натюр Крафт" в момента подготвя проекти за инвестиции във възобновяеми енергийни източници - биомаса, вятърни и фотоволтаични генератори, каза Шишковиц, но отказа да съобщи конкретните намерения, преди да приключат всички проучвания. Относно използването на биомаса за производство на електроенергия, новият председател на Управителния съвет на "Топлофикация-Пловдив" – Йозеф Пенц, отбеляза, че проектът е сложен и че при изграждането на електроцентрала на такъв вид гориво в Австрия е било субсидирано наполовина.

Покрай придобиването на пловдивското парно, EVN разработва два нови инвестиционни проекта – единият е за изграждане на когенерация за производство на топло и електроенергия, другият е за съвсем нова електроцентрала. Когенерацията с мощност 34 МВ ще е на стойност между 27 и 30 млн. евро и от високоефективната газова турбина ще се спестяват 60 хил.т въглеродни емисии годишно. Проектът за нова електроцентрала с мощност от 400 МВ в момента се разработва и по груби оценки ще струва между 270- 300 млн. евро., каза Пенц. Все още обаче не е ясно къде ще е разположена.

Австрийците имат апетит и към планираната нова въглищна централа в комплекса "Марица Изток", чиято мощност ще е около 700 МВ и се очаква до края на годината да се обявят критериите, на които трябва да отговарят кандидат-инвеститорите.

В първото тримесечие на 2008 г. компанията ще направи обединяване на част от дейностите по електроснабдяването и топлоподаването в Пловдив. Например откритият през ноември кол център за електроабонатите в Югоизточна България ще поеме обслужването и на клиентите на топлофикацията, може да се обединят и ремонтните дейности.

Обща цена за ток и парно за пловдивчани обаче няма да има, заяви Шишковиц. Това са отделни тарифи и цените ще са отделни дори и да предложим обща услуга на клиентите си, допълни той и уточни, че за да стане това, е необходимо одобрението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Регионалният мениджър на EVN посочи още, че с оглед намаляването на нормата на възвръщаемост за електроразпределителните предприятия (ЕРП) от юли 2008 г. от сегашните 16 на сто на12 процента, компанията ще настоява да се промени структурата на тарифиге за тока, за да се премахне кръстосаното субсидиране между клиентите.

От дружеството предлагаха цената да се определя според мястото на присъединяване на абоната, което по принцип формира седем тарифи- за включване към преносната мрежа, към разпределителната система, за високо напрежение, за присъединяване директно към подстанция, към средното напрежение, закачане към трафопост и ниското напрежение за битовите потребителите. ДКЕВР обаче отказа тази тарифна структура при одобрението на цените през лятото.

Следващите шест месеца ще се водят интензивни преговори с регулатора по исканата промяна, каза Шишковиц и посочи, че от качеството на тарифната структура зависят цените и съответно инвестиционната програма на компанията. За следващите три години са планирани 400 млн. лв. за подобряване на мрежата в Югоизточна България.

За 2007 г. дружеството ще достигне 140 млн. лв. вложения в рехабилитация на кабели и подстанции, с което технологичните загуби ще станат 14.5 на сто, за догодина се планира същата сума. Икономисаните средства ще инвестираме в нашите клиенти, посочи Щефан Шищковиц.

Той каза още, че въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите не е приоритет на компанията и това ще стане след допитване до клиентите и с тяхната подкрепа. EVN обаче е започнала въвеждането на дистационното засичане на електроконсумацията и от април 2008 г. всички електромери ще се отчитат със специалните устройства. За закупуването им са вложени 1.5 млн. лв.

От компанията се похвалиха още, че събираемостта на сметките за ток в ромския квартална Пловдив – "Столипиново", вече е 80 на сто. Когато влязохме в дружеството, се плащаха 2-3 процента от сметките там, посочи Шишковиц. След реализацията на специалната програма за извеждане на електромерите и други мерки по изключване на тока само за некоректните клиенти и разсрочване на старите дългове, ромите почнали да си плащат.

Споделяне

Още от Бизнес