EVN ще преизчислява 7 500 сметки за ток

EVN ще преизчислява 7 500 сметки за ток

Нереално високите сметки на някои от абонатите на електроразпределителните дружества в Югоизточна България са заради неотчетени показания на електромерите за август и извънредното им засичане в края на октомври във връзка с отпадането на евтините киловати. В първия случай това довело до еднократно начисляване на първите 75 кВтч, въпреки че става въпрос за два месеца. Във втория случай просто се е удължил периодът на отчитане и с регулярната дата за сформиране на сметката хората ще получат по-ниски от обичайните фактури. Това обясни в сряда Щефан Шишковиц, председател на управата на  EVN България, дъщерна на австрийския мажоритарен собственик на ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора.

На среща с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) той обяви междинните резултати от проверката по повод над 2 хиляди жалби от потребители за прекалено високи сметки. Когато излязат следващите данни, те също ще бъдат оповестени. Освен по жалбите са били проверени и 450 произволно избрани сметки, които обаче били редовни.

Сега 7500 абоната от 16 села в Ямболско и едно в Бургаско с октомврийската сметка ще бъдат компенсирани за онези 75 киловатчаса, които е пропуснато да се начислят в сметките, които фактически са били за двумесечен период. Техните фактури автоматично ще бъдат приспаднати с тези 5,70 лв. за евтиното стъпало, което бе премахнато от 1 октомври.

Отдел “Вътрешни ревизии” на EVN България проверява кои инкасатори не са си свършили работата. Те ще бъдат санкционирани съобразно клаузите на трудовите си договори, каза Гошо Чешмеджиев, ръководител на отдел “Регулационен мениджмънт”.

Заради новата структура на тарифата от началото на месеца, откогато дневният ток вече се продава на усреднена цена, се е извършило засичане, което е за по-дълъг от обичайния 30-дневен период. За октомври обаче тези хора ще получат сметки например за 20 дни, каза Трайчо Трайков, генерален секретар на УС на EVN България.  Запитан защо, след като от лятото се знаеше за новите цени на тока от октомври, не е направен план за равномерно засичане на електромерите, Шишковиц каза, че става въпрос за над 1,5 млн. електромера и че новата тарифа е била обявена три дни преди въвеждането ѝ. “В Австрия не се прави така”, заяви той, явно отправяйки упрек към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Шишковиц отбеляза, че отражение върху извънредното отчитане на електромерите е дало и разделянето на дейностите но търговията и доставката на електроенергията, което ЕРП-ата трябва да направят до края на 2006 г. според изискванията на ЕС. Отделно компанията е променила начина на отчитане на електромерите, като досегашните инкасатори, които са отчитали само в последните десет дни електромерите, са заменени от специалисти, които по цял ден правят само това. Така абонатите си имат индивидуални дати на засичане на уредите, но при промяна на цените се обърква периодът.

Открити са били и 6 случая за неправилно отчитане на електромерите и надписване на сметките. Търсят се причините за това, каза Шишковиц. За да се елиминират грешките при въвеждането на данните от инкасаторските книжа в софтуерната програма, EVN е обявила обществена поръчка за нова система за фактуриране и доставка на мобилни съоръжения, които ще позволяват обхващане на електромерите в определен регион. С тях ще се пренасят автоматично данните и ще се изключи човешката грешка, която в момента, според представителите на EVN, е в рамките на допустимото.

От дружеството обявиха и своите намерения за намаляване на периодите на отчитане на електромерите на 6 месеца или веднъж годишно. Така ще се намалят огромните разходи, нужни за тази дейност, и ще бъде възможно поевтиняване на себестойността на услугата, каза Трайчев. За хората също ще е по-лесно да получават равномерни месечни вноски, допълни той. Реалното потребление да се изравнява в сметките два пъти или веднъж годишно, както става с парното.

В общите условия на EVN България, които са одобрени от ДКЕВР, е записано, че дружеството има правото само да определя графика на отчитане на индивидуалните уреди, каза юристът на компанията Свилен Тодоров.

Министър Румен Овчаров, който отговаря за миноритарния пакет от седемте електроразпределителни предприятия,  похвали EVN, че са предприели стъпки в правилната посока. Той отбеляза, че неговото ведомство и енергийният регулатор ще продължат да следят случая, за да се защитят интересите на българските потребители. Овчаров също каза, че техните проверки са установили обявените от EVN нарушения и ще се следи за компенсирането на ощетените граждани. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?