ЕВН ще съди регулатора заради новите цени на тока

Българското дружество на австрийската компания ЕВН ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията от 1 юли 2014 г. Това съобщиха от "ЕВН България", ден след като регулаторът прие минимално поскъпване на тока, което за ЕВН е едва 0.64 на сто за дневната тарифа и 0.22 процента – за нощната.

 

Дружеството обаче недоволства и от определените в решението на комисията допустими отклонения в дневните почасови прогнозни графици за производство на електроенергия за нуждите на стартиралия на 1 юни 2014 г. пазар на балансираща енергия. Така за специалните балансиращи групи на крайните снабдители ДКЕВР определя допустим размер на отклонение до 1.5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0.5%.

 

Според ЕВН като цяло решението от вторник нарушава и българското, и европейското законодателство и затова ще бъде обжалвано.

 

Резултатът от този иск ще бъде отразен в арбитражното дело, което концернът EVN AG стартира през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, заради неплатени от НЕК пари за изкупена енергия от ВЕИ. Този спор, който трябваше да бъде решен по мирен начин, обаче доведе до процедурата за отнемане на лиценза на ЕВН, както и на ЧЕЗ и "Енерго-Про".

 

Австрийското дружество изразява и възмущението си, че топлофикацията му в Пловдив, която има най-ефективната когенерация в страната, получава една от най-ниските добавки за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.

 

"Въпреки няколкократно отправените възражения и становища на дружеството, ДКЕВР определя една от най-ниските норми на възвръщаемост на компанията в сектора от 4%. С това комисията не само определя нереално ниско ниво на възвръщаемост, сравнено с региона, но на практика отказва да стимулира инвестирането в нови и високоефективни технологии, което е едно от постиженията на EВН в сектора", пише в становище на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?