ЕВН вероятно ще отнесе глоба за авариите на НЕК

ЕВН вероятно ще отнесе глоба за авариите на НЕК
Най-вероятно компанията ЕВН (EVN), снабдяваща с електроенергия Югоизточна България, ще бъде глобена заради спирането на тока по Южното Черноморие, независимо че основна причина за това бяха аварии на мрежата високо напрежение на НЕК. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред БНТ в четвъртък.

Има начини за санкция на операторите, които не си изпълняват ангажиментите по доставката на електроенергията и показателите на които трябва да отговаря тя, коментира той повод размяната на обвинения между НЕК и ЕВН.

“Единият начин е чрез т. нар. качество на снабдяването, където се отчита броят и продължителността на непланираните прекъсвания, особено непланираните, и това пряко се отразява и на крайната цена, и на приходите на това предприятие. Така, че всички тези събития, които и сега се случиха, като непланирани прекъсвания, определено ще влошат параметрите на EВН, например, в този район и най-вероятно ще има и имуществена санкция“, заяви Семерджиев.

Така на практика австрийската компания ще понесе санкции заради авариите на държавната НЕК, тъй като в цитираната от Семерджиев методика за показатели на качеството на електрическата енергия, доставяна от мрежовите оператори има критерии само за средното напрежение електроенергия.

Разписани са изисквания само за разпределителните дружества ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН, но не и за НЕК, стопанисваща системата високо напрежение.

Регулаторният шеф отново припомни, че освен съоръжения на НЕК, са аварирали и такива на ЕВН. От дружеството обаче уточниха, че проблемите им в подстанция “Созопол“ са довели до спиране на тока в част от Созопол само за 5 минути, което по въпросната методика се води краткотрайно непланирано спиране, а в засегнатия от същата авария къмпинг “Градина“ ток е нямало час и пет минути. В същото време при авария на далекопровод на НЕК в края на юли две денонощия без ток за различни периоди от време бяха десетки селища между Варна и Бургас, като потърпевши бяха и клиенти на Е.ОН, която обслужва Североизточна България.

Държавната компания обаче не е заплашена от санкции, защото за нея няма изисквания за качество на услугата.

Освен това Семерджиев посочи, че клиентите може да съдят ЕВН за нанесени щети, каквито закани вече отправиха хотелиери.

Шефът на НЕК Красимир Първанов се опита да тушира напрежението с ЕВН. Пред бТВ той отказа да дефинира чия е отговорността за проблемите с тока по Черноморието, независимо че преди два дни пресцентърът му разпространи съобщение с обвинение към ЕВН, че присъединява клиенти, без да се съобрази с капацитета на мрежата високо напрежение.

Първанов повтори тезата, че ЕВН взема такса за присъединяване на потребителите към своята мрежа, а от това НЕК не получавала и стотинка.

От частното дружество обаче парираха, че приходите от тази дейност покриват само разходите им по включването на абонатите, без печалба. Държавната компания взема също тарифа за присъединяване на високо напрежение, обясни крайният снабдител.

Шефът на НЕК обеща до следващото лято за бъдат решени проблемите в тяхната мрежа, тъй като в края на септември дружеството стартира екшън план по рехабилитацията съоръженията си.

По думите му само до края на тази година по тази програма ще се вложат 36 млн. лв. с амбиция до началото на следващия туристически сезон вложенията да достигнат 50 млн. лв. След това по мрежата ще може да се пренася товар от 210-215 мегавата при върхови натоварвания това лято от 185 МВ.

Първанов отново призна, че дружеството е занемарило дейността си по поддръжка на мрежата за сметка на инвестиционни проекти като АЕЦ “Белене“ и хидровъзел “Цанков камък“. Същите констатации има и в доклад на ДКЕВР, по който регулаторът трябваше да започне одит на държавната компания, но такъв още не е предприет.

С парите на електроразпределителните дружества сега НЕК ще си модернизира мрежата, коментираха пред Mediapool техни представители. Те припомниха, че при юлското поскъпване на тока с близо 2 процента увеличението отиде при НЕК и дъщерното ѝ дружество “Електроенергиен системен оператор“ - съответно 8% и 27%, а на крайните снабдители всъщност бе намалена цената.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?