EVN влага 118 млн. лв. за намаляване на токовите аварии

EVN влага 118 млн. лв. за намаляване на токовите аварии

Догодина основната част от инвестициите на австрийската компания EVN, която е мажоритарен собственик на  електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загова, ще са за намаляване на токовите аварии и връщането на доверието на клиентите. Това съобщи Щефан Шишковиц, председател на Управителния съвет на “EVN България, пред журналисти.

Срещу дружеството през последните седмици бяха организирани протести от недоволни граждани заради високите октомври сметки и проблеми с електрозахранването. Компанията бе санкционирана и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за това с 21 хил. лв., които EVN няма да обжалва и ще плати.

За да се предотвратят в бъдеще такива проблеми, дружеството увеличава инвестициите за догодина на 118 млн. лв., което е с 33 млн. лв. повече от вложенията за тази година. “Сумата е съобразена със сегашната цена на електроенергията”, разсея Шишковиц съмненията, че това може да се използва от компанията като повод за искане на по-висока цена на тока. Той обясни, че в размера на инвестициите е включена и печалбата на дружеството, която със съгласието на миноритарния собственик - Министерството на икономиката и енергетиката, вече втора година ще се реинвестира за подобряване на качеството на услугите.

“Не е изнесен нито лев от България в Австрия”, заяви Петер Лайр, член на Управителния съвет на компанията майка EVN AG. Преди десетина дни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров призова собствениците на електроразпределенията “вместо да изнасят печалбата на дружествата зад граница, да инвестират в мрежата”.

От EVN обаче казаха, че когато са получили собствеността на двете дружества, в сметките му не е имало достатъчно пари да се плати дори на доставчици. Въпреки това компанията няма да предявява претенции към държавата с искове към ескроу сметките, сформирани с приватизационния договор.

“Сега сме осигурени с банково финансиране”, каза Шишковиц, От планираните инвестиции догодина най-много пари – 50-60 млн. лв., ще отидат за модернизация на електроразпределителната мрежа. Системата ще се раздели на сектори, за да може при възникване на авария в даден участък, тя да се локализира там и да спира токът в по-малко населени места. Освен това в диспечерски центрове ще се сигнализира в реално време, когато някъде напрежението се е променило до степен, която може да предизвика авария в мрежата.

В момента се изготвя анализ, който ще покаже в кои населени места ще се инвестира приоритетно, защото състоянието на системата е най-лошо, каза Лайр.

Мобилно отчитане на електромерите

За подобряване на клиентското обслужване също ще се инвестират сериозни суми, допълни той. Компанията прави всичко възможно, за да тушира създалото се през октомври напрежение със сметките заради периодите на отчитане и включените само веднъж за двумесечна фактура евтини киловати. Затова се проверяват  и октомврийските сметки, а в бъдеще ще се въведат информационно-технологични системи за автоматично откриване на възможни грешки във фактурите. Електромерите пък ще се отчитат с мобилни устройства, които директно ще прехвърлят данните в софтуера на системата за изготвяне на сметки, за да няма грешки при преписването на карнетките на инкасаторите.

“За нас клиентите във всяка една държава, в която работим, са еднакво важни”, заяви Лайр и коментира, че е “лудост да се смята, че компания с годишен оборот от 2 млрд. евро ще ощети нарочно клиентите в България с около 100 000 лв.”

До края на 2007 г. дружеството ще намали и загубите и кражбите при преноса на електроенергия в Стара Загора – до 9-10 на сто, което е минималното намаление, позволено от структурата на мрежата, а в Пловдив – до 15 на сто. В момента загубите при преноса в старозагорското дружество са 13,5 процента, а в пловдивското – 19 на сто.

Компанията е твърдо решена да въведе отчитането на електромерите веднъж годишно и да се даде възможност на хората да плащат равни месечни вноски с изравняване, на шест месеца или веднъж в годината. Последните два варианта да особено изгодни за собственици на вили, където потреблението е малко и хората не живеят там. Засега обаче ДКЕВР отказва тази практика, която е разпространена в европейските страни.

Две сметки в една за пловдивчани

Компанията, която бе избрана и за купувач на “Топлофикация-Пловдив” и преговаря по финализирането на приватизационния договор, смята да обедини дейностите по електро и топлоснабдяването, за да се намалят разходите по управлението, Това съобщи Вернер Казагранде, член на Управителния съвет на “EVN  България”.

Пловдивчани ще могат да получават пакет за доставка на ток и парно,  което ще намали разходите им. Все още обаче не може да се каже с колко ще са по-ниски общите сметки, тъй като зависи колко клиенти ще предпочетат да плащат накуп за ток и парно. Общата фактура няма да се въведе в близките година-две, стана ясно от думите на Казагранде, тъй като трябва да се променят лицензите и общите условия за работа на обединените дружества и да се уредят отношенията им с клиентите.

Компанията смята да прави и когенерация в топлофикационното дружество, която може да се инсталира на съществуваща мощност или да се построи “на зелено”. Казагранде обаче не пожела да коментира размера на инвестициите, които EVN смята да направи в “Топлофикация-Пловдив”. Той отбеляза, че дружеството не се нуждае от спешни вложения, освен нужните за поддръжката му. По думите ще се отдели специално внимание за повишаване на събираемостта на сметките за парно в Пловдив.

За интерес на австрийския концерн и към инвестиции в пловдивското ВиК, съобщи още Казагранде. Ние сме мултикомпания за комунални услуги и е нормално да искаме да обединим бизнеса си в България и в тази насока, коментира той.

EVN, която притежава най-голямото съоръжение за преработка на битови отпадъци в електро и топлоенергия в Долна Австрия и 43 малки централи, работещи в биомаса, иска да участва и в проекта за строеж на завод за обработка на сметта в София, каза Шишковиц. Той призна, че такова съоръжение е доста скъпо – около 140 млн. евро, но допълни, че при работеща система за разделно събиране на боклука таксата за смет за гражданите не се повишава, а дори намалява.

Концернът би купил част от НЕК 

Членът на управата на EVN AG Петер Лайр каза в отговор на въпрос на Mediapool, че концернът проявява интерес към планираната от Овчаров мегакомпания, обединяваща държавните енергийни обекти. Ако държавата реши да отвори пакета си в НЕК, ние бихме имали интерес от 30-процентно участие, заяви Лайр. Той обаче уточни, че за такъв дял австрийците ще платят пари, а няма да разменят акции, каквато бе лансираната от българския енергиен министър идея. Лайр намекна, че Националната електрическа компания не е от ранга на EVN, за да иска концернът да предостави свои акции. “НЕК обаче има потенциал за развитие и затова бихме дали пари за дялово участие, с които компанията да инвестира в растежа си”, каза членът на управата на EVN AG.

Споделяне

Още от Бизнес