ЕВН влага близо 200 млн. евро в производство на зелен ток

ЕВН влага близо 200 млн. евро в производство на зелен ток
Близо 200 млн. евро планира да вложи в производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България австрийската компанията ЕВН чрез дъщерното си дружество "ЕВН Натуркрафт", съобщи във вторник пред журналисти Калина Трифонова, вицепрезидент на ЕВН България и управител на дружеството за зелени проекти.

Засега се работи по два проекта – фотоволтаичен за годишно производство на 1.5 гигаватчаса електроенергия от слънце и вятърен, който ще захранва около 40 хил. домакинства със 140 гигаватчаса.

Слънчевият проект край Блатец, Сливенско, който ще заработи до края на настоящата година, е по-скоро демонстративен, обясни Трифонова. Той ще съчетава три различни технологии и от тях ще се избират подходящите за бъдещите фотоволтаични проекти на ЕВН в България. Дружеството вече планира нов слънчев проект за 5 МВ, но още не е избрана територията, където ще се изграждат соларните панели. Като цяло за слънчеви проекти в страната ни са заделени 8 млн. евро до 2012 г.

Вятърният проект е за 95 млн. евро, които ще се инвестират в местност край с. Българево, община Каварна. Проектът бе собственост на "Юниверсум", но в края на май 2009 г. бе изкупен от "ЕВН Натуркрафт" и "Енертраг", които в момента притежават съответно 70 и 30 на сто. Вече е започнало изграждането на фундаментите за 25-те перки, всяка от които с мощност от 2 МВ.

Тече и съгласувателният процес с НЕК по присъединяването на мощността, което ще стане чрез собствена подстанция на ЕВН. Въвеждането им в експлоатация се очаква през второто тримесечие на 2010 г., след като приключи лицензионния процес на проекта.

Възможно е на терена да се поставят още 15 перки и така мощността на парка да се увеличи с още 30 МВ, съобщи Трифонова.

Отделно "ЕВН Натуркрафт" преговоря с различни компании, които вече са стартирали изграждане на мини ВЕЦ-ове, като целта е съвместно изпълнение или изкупуване на проектите им. За това са заделени 80 млн. евро, като австрийците се надяват да си осигурят водни централи с обща мощност поне 40 МВ.

Трифонова обаче призна, че в момента пазарът на такива проекти у нас е сложен. Освен това наскоро председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов заяви, че ръководеният от него орган започва стриктен контрол именно върху зараждания се вторичен пазар на разрешителни и лицензи за ВЕИ-проекти.

В областта на водноелектрическите проекти ЕВН ще разчита основно на възможността да изкупи частния дял в проекта за построяването на хидроцентралата "Горна Арда", стана ясно от обяснения на мениджмънта на ЕВН България.

Нейната компания майка – австрийския концерн ЕВН АГ, заедно с друга австрийска компания – строителната "Алпине", подписа преди около месец тристранно споразумение с НЕК и наследника на турския холдинг "Джейлан" за започване на преговори за изкупуване на турския дял от 30 на сто в ХЕК "Горна Арда". Ако австрийците влязат в проекта, ще си осигурят още над 150-170 МВ зелена мощност.

Все още обаче е рано да се говори за цена на придобиване на миноритарния дял и възможните инвестиции, коментира Трифонова.

Стратегията на компанията, която в България притежава електроразпределителните дружества в Пловдив, Стара Загора и Слънчев бряг, е да осигурява 50 процента от необходимите ѝ количества електроенергия за доставка до крайните потребители от собствено производство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?