ЕВН взе 70% от хидрокаскадата "Горна Арда"

Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на хидрокаскадата "Горна Арда" подписаха в понеделник във Виена "Националната електрическа компания" и австрийската компания ЕВН АГ. В присъствието на премиера Бойко Борисов подписи под документа положиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и Бурхард Хофер, председател на управителния съвет на ЕВН АГ.

Сделката стана възможна след като австрийците изкупиха дела на наследника на турския "Джейлан холдинг" (CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm) в хидроенергийната компания "Горна Арда". Това бе условие за отпадане на съдебния иск на "Джейлан" срещу НЕК за неизпълнение на проекта.

Променя се и акционерното участие в "Горна Арда", като ЕВН става мажоритарен собственик със 70%, а НЕК, която досега притежаваше толкова вече ще държи 30%. Това ще стане с увеличение на капитала в хидроенергийната компания, за което ЕВН ще плати 1.39 млн. лева, а НЕК нищо и съответно ще намали дела си в съвместното дружество.

До края на годината ще се изготви нов технически проект за хидрокаскатадата, който ще е по-евтин и по-ефективен, каза Хофер.

По предишни оценки стойността на проекта се изчисляваше на 500 млн. евро, но от ЕВН очакват да го поевтинят до 400 млн. евро.

В началото на следващата година очакваме да започнем сондажите и подготвителните работи, а в началото на 2012 г. се надявам с премиера да направим първа копка, допълни представителят на ЕВН.

Шефът на НЕК каза, че като условие за сделката е било поставено изискване за максимално наемане на български фирми като подизпълнители. Той изрази надежда проектът да не повтори съдбата на "Цанков камък" и финансовите разчети, които ще се представят следващата година, да са окончателни и да не подлежат на промяна.

Да няма никакви индексации заръча премиерът Бойко Борисов и предупреди да не се взимат комисионни за консултанти.

Министър-председателят отбеляза, че е важно да се знае, че произведената от вода електроенергия не се дотира от държавата, за разлика от вятърната енергия.

Той допълни, че с този проект ще се стабилизира НЕК, така че "след 2-3-4 години ще печели много пари". "Заварихме компанията преди една година с 1.2 млрд. лева дългове, а от началото на годината тя вече е на печалба с 86 млн. лева", каза Борисов.

ЕВН, които са собственици на едно от трите нарочени за "мошеничество" електроразпределителни дружества в България, отказаха да коментират тези обвинения и текущите проверки.

Не смятам, че има атаки, ние сме добър инвеститор, каза лаконично Хофер в отговор на въпроси от български журналисти.

"Днес е специален ден, преди всичко защото започва проект с голямо бъдеще за двете страни", изрази задоволството си Хофер.

"Искаме да инвестираме в България, проектът осигурява 3 хиляди дългосрочни работни места. След преработка това ще бъде икономически изгоден проект и ще бъде първи етап за бъдещо дългосрочно сътрудничество", добави той.

Проектът ще осигури електроенергия за 100 хиляди домакинства или 500 хиляди души. В хода на строежа ще бъде осигурена работа за 4-5 хиляди строителни работници.

Петер Лайр, член на Управителния съвет на ЕВН АГ, заяви в интервю пред Mediapool в края на май т.г., че основната цел на компанията е да увеличи дела си на възобновяема енергия и възнамерява да инвестира много пари в зелена енергия.

През май ЕВН откри нов фотоволтаичен проект в Блатец и строи вятърен парк край Каварна, където обаче има проблеми. Освен това компанията инвестира в когенерацията на “Топлофикация-Пловдив“, но е заинтересована и от изкупуване на дялове с термични централи в България. Вече е заявен интерес към дела на “Енел“ в ТЕЦ “Марица Изток 3“.

Специална вечер в абатството Гьотвайг

Премиерът Борисов пристигна във Виена, съпровождан от четирима министри - Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма; Росен Плевнeлиев, министър на регионалното развитие и благоустройството; Вежди Рашидов, министър на културата; Божидар Димитров, министър без портфейл, както и от депутати от всички парламентарни групи.

Веднага след пристигането си на летище Швехат, Бойко Борисов замина за австрийското президентство в двореца Хофбург, където бе приет от президента на Австрия Хайнц Фишер.

Вечерта е посветена на среща с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Ервин Прьол, която ще се проведе в абатството Гьотвайг.

Залите на Абатството на бенедиктинските монаси Гьотвайг, разположено живописно на хълм над река Дунав, ще са тържествената 900-годишна рамка на официалната вечеря в чест на българската делегация, която дава министър-председателят на Долна Австрия Ервин Прьол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?