Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕВН защити прихващането на борча на НЕК, донесло й 1 млн. лв. глоба

0 коментара
ЕВН защити прихващането на борча на НЕК, донесло й 1 млн. лв. глоба

Доставчикът на ток в Югоизточна България ЕВН продължава да смята, че не е нарушил законите на България като е извършил прихващане на дължима от НЕК сума от собствените си плащания към държавната компания, заради което бе глобен с 1 млн. лв. от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВР). Санкцията бе на практика потвърдена от Административния съд в Пловдив, който миналия петък отхвърли жалбата на ЕВН срещу наказателното постановление на регулатора от март 2014 г.

От снабдителното дружество посочват, че се съобразяват с решението на съда, което се явява окончателно и всъщност ги задължава да платят солената глоба.

То обаче отново защитава действията си, заради които в началото на миналата година ДКЕВР стартира процедура по отнемане на лицензите не само на ЕВН България Електроснабдяване", но и на другите двама доставчици – "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-Про Продажби". В Крайна сметка трите дружества бяха глобени за това, че не платиха исканите от НЕК суми за купена енергията с мотива, че самата НЕК им дължи повече пари за изкупена от трите предприятия възобновяема енергия за нуждите на държавната компания.

ЕВН бе прихванала 216.6 млн. лв. от плащанията към НЕК, ЧЕЗ – 67.3 млн. лв., а "Енерго-Про" – 63.7 млн. лв, тъй като насреща НЕК имаше да им плаща общо 420 млн. лв.

От ЕВН отново посочват, че действията ѝ спрямо НЕК напълно съобразени с чл. 2.1. от лицензията на досдтавчика, като дружеството се е възползвало от установения в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) начин за погасяване на две насрещни задължения. "Прихващането предпоставя наличието на две насрещни задължения на двете страни като то се извършва с изявление от едната страна до другата и ефектът на това изявление е погасяване на двете задължения. Не само в сектора на енергетиката, но в който и да е от многобройните регулаторни режими, действащи в България, няма забрана за прихващане на взаимни вземания/задължения на лицензианти. Такава забрана няма нито в ЗЗД, нито в Закона за енергетиката (ЗЕ) или в друг нормативен акт. Следователно при липса на такова ограничение действията на ЕВН не са в нарушение нито на конкретно законово правило, нито на конкретно задължение по лицензията", пише в съобщението на дружеството, разпространено в понеделник.

Според компанията, в случая става дума за гражданско-правни отношения между две равнопоставени страни (EВН АГ и НЕК ЕАД), а не за действия, които подлежат на регулиране от страна на ДКЕВР.

"В този смисъл прихващането като институт на гражданското и търговското право стои извън регулаторната рамка на ЗЕ и извън регулаторните правомощия на ДКЕВР. Това дава основание да се твърди, че опитът на ДКЕВР да се намеси в този вид отношения е нарушение на разпоредбите на ЗЕ, които регламентират правомощията ѝ. С издаването на наказателното постановление ДКЕВР на практика неоснователно се намесва и регулира едни чисто гражданско-правни отношения", посочват от ЕВН.

Компанията оспорва твърденията на регулатора, че с прихващането на сумата е застрашила финансовата стабилност на НЕК и енергийната сигурност на България. "Това мнение не само има твърде общ характер, но не е подкрепено с никакви конкретни аргументи или доказателства. То е несъстоятелно, защото по дефиниция прихващането само по себе си не може да увреди финансовата стабилност на която и да е от страните, тъй като погасява налични задължения между компаниите, което е от еднаква полза за финансовото състояние и на двете страни", пише в становището на дружеството.

То продължава да смята, че с прихващането на плащанията към НЕК е упражнило свое законово право, което не е изключено с изрична нормативна разпоредба, нито е в нарушение на каквито и да е нормативни разпоредби. В този смисъл EВН счита, че действията йне противоречат на закона, не са заплашили финансовата стабилност на НЕК и не са били заплаха за националната сигурност на страната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.