Евреин избран в ръководството на "Фатах"

В официалния списък на победители в изборите за ръководство на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас фигурира 67-годишният Ури Давис, роден в Ерусалим евреин, предаде ДПА в неделя.

Ури Давис е първият евреин, който става член на движението, основано през 1958 година със задачата да освободи палестинците от израелската окупация. През 80-те години той се отказва от израелското си гражданство в знак на протест срещу продължаващата окупация на Западния бряг и ивицата Газа и по-късно получава палестинско гражданство. Той е единственият неарабин, кандидатирал се за място в Революционния съвет на Фатах. След като името му бе прочетено от списъка с избраните, делегатите на конгреса на Фатах във Витлеем дълго го аплодираха.

Давис определя себе си за антиционист и казва, че е влязъл в палестинското движение Фатах, тъй като го смята за социалистическо. Автор на книгите "Израел: държава на апартейд" и "Израел: възможности за борба отвътре", той предпочита да се  идентифицира като палестински евреин.Давис преподава в палестинския университет Ал Кудс.

Споделяне

Още от Свят