Еврейското население на света доближава броя си отпреди Холокоста

Еврейското население на света доближава броя си отпреди Холокоста

Еврейското население на света се е увеличило и вече е почти толкова, колкото е било преди Холокоста. Това стана ясно от огласен в неделя на заседание на израелското правителство годишен доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Според доклада на мозъчния тръст Институт по планиране на еврейската политика в световен мащаб евреите са около 14,2 милиона. Когато към този брой се прибавят и хората с по един родител евреин и тези, които се определят като имащи частично еврейско потекло, числото доближава 16,5 милиона, колкото е било еврейското население в навечерието на Втората световна война. Нацистите и техните колаборационисти са изтребили около 6 млн. евреи.

Според доклада увеличаването на еврейското население се дължи отчасти на естествения прираст, основно в Израел, където живеят около 6,1 млн. евреи, а раждаемостта е една от най-високите в западния свят.

Документът обаче свързва увеличаването на числеността и с "променящите се тенденции в самоопределянето като евреин". Става ясно, че 59 процента от пълнолетните деца в САЩ, при които само единият родител е евреин, вече се самоопределят като евреи, тоест за пръв път стават мнозинство в тази група.

Председателят на института Авиноам Бар-Йосеф каза, че повечето от тези хора вероятно се самоопределят като евреи, защото да си евреин в САЩ вече е по-престижно, отколкото преди години. По думите му влияние за това е оказала и дейността на организацията "Бъртрайт Израел", която организира посещения с образователна цел на млади евреи в Израел.

Според доклада обаче намалява броят на американските евреи, които не са ортодоксални, но имат силно изразена еврейска идентичност и са интегрирани в американското общество. Като причини за това се посочват увеличаването на смесените бракове и ниската раждаемост.

Евреите в САЩ са на второ място по численост в света - 5,7 млн. души. На трето място, но с доста по-малко еврейско население е Франция - с около 475 000 евреи, следвана от Канада.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?