Евреите в Австрия призоваха партиите да не работят с Австрийската партия на свободата

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе

Еврейската общност в Австрия призова Австрийската народна партия и Австрийската социалдемократическа партия да не работят с Австрийската партия на свободата и нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Това става в навечерието на предстоящите преговори за съставяне на нова коалиция, след като лидерът на спечелилата изборите АНП Себастиан Курц заяви, че вижда допирни точки с АПС, предаде Ройтерс.

"Когато националистическият вълк си сложи овча кожа, това не значи, че си е променил нрава, а само външния вид", посочи водачът на евреите в Австрия Оскар Дойч в отворено писмо до АНП и АСДП, публикувано във Фейсбук.

"Ако АНП и АСДП смятат, че могат да опитомят вълка, то те се заблуждават", заяви още той.

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе е категоричен, че антисемитите нямат място в партията му и изключва партийни членове, прекрачили тази линия. Преди време той посети мемориала на Холокоста в Ерусалим "Яд Вашем" и нарече антисемитизма престъпление.

"АПС превръща в изкупителни жертви онези, които мислят и изглеждат различно", каза още Дойч. По думите му почти всекидневно има случаи на расизъм и антисемитизъм. "Визити със символно значение в Израел не могат да прикрият всичко това. Австрийската еврейска общност няма да го прикрие."

В края на миналата седмица Курц, чиято партия спечели парламентарните избори с около 32 процента, но не разполага с мнозинство, приключи предварителните разговори с парламентарно представените политически сили. Той възнамерява бързо да започне преговори за съставяне на управляваща коалиция и до два месеца тя да е факт. Снощи заяви, че партията му има допирни точки "по много въпроси" с АПС, както и че е имал конструктивен разговор с лидера ѝ Щрахе.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа