Евро '2020 ще е в 13 различни европейски градове

В тринадесет различни градове в цяла Европа ще се проведе европейското първенство по футбол през 2020 г., съобщиха от УЕФА в петък.

 

"Мачовете ще бъдат разбити на 13 пакета. В 12 от тях ще влизат по три мача от груповите фази и един осмина или четвъртфинал. Отделен пакет ще има за полуфиналите и финала“, пише в съобщението.

 

Кои ще са градовете домакини и стадионите, на които ще играят 24-те класирали се за участие отбора ще стане ясно през септември 2014 г. Кандидатстването ще става до септември 2013 г.

 

Революционната промяна в правилата за провеждането на европейското първенство по футбол бяха приети през декември 2012 г. по идея на президента на УЕФА Мишел Платини. След като последните издания на турнира се провеждаха в две държави, сега идеята е и по-малките европейски страни да успеят да приемат мачове от шампионата.

 

Условията на УЕФА към кандидатстващите за домакинство стадиони са желаещите да приемат полуфиналите и финала да имат капацитет от 70 хил. зрители, за четвъртфиналите изискванията са 60 хил. души, а за срещите от груповите фази - 50 хил. Ше бъдат допуснати до две изключения за първите мачове от първенството, които ще може да се играят пред едва 30 хил. души седяща публика.

 

На Евро 2020 24 отбора ще бъдат разделени в шест групи, като във всяка група ще може да има поне по два домакински състава. Всеки класирал се за турнира домакин ще има гарантирани два мача пред собствена публика в груповата фаза, но не и при директните елиминации.

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?