Евроагенцията по лекарствата се мести в Амстердам, банковият орган - в Париж

Евроагенцията по лекарствата се мести в Амстердам, банковият орган - в Париж

Амстердам ще е новото седалище на Европейската агенция по лекарствата, а Париж - на Единния банков орган. Това реши Съветът на Европейския съюз при гласуването си понеделник.

Двете институции досега бяха в Лондон, но трябва да напуснат Великобритания заради излизането ѝ от Евросъюза.

Напълно очаквано България, която също бе претендент да стане домакин на европейската институция за контрол на лекарствата, отпадна от надпреварата за дом на Европейскаат агенция по лекарствата. Кандидатурата на София бе най-зле оценена от самите служители на агенцията като място за местенето им. Най-предпочитан от 19-те предложени градове беше именно Амстердам, следван от Барселона и Милано.

България и повечето от кандидатите отпаднаха още в първия тур на гласуването. До финалния трети тур на вота при закрити врати в Съвета на ЕС в Брюксел стигнаха Амстердам и Милано, след като във втория отпадна Копенхаген. Накрая холандската столица победи.

Според източници от заседанието крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и печелившият е бил определен с жребий, предаде БТА.

По-късно е избрано и новото седалище за Единния банков орган. Осем града се надпреварваха за него дом, но спечели Париж. Останалите претенденти бяха Франкфурт, където се намира Европейската централна банка, Люксембург и Прага, както и Дъблин, Брюксел, Варшава и Виена, които кандидатстваха безуспешно и в надпреварата за лекарствената агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?