Евроатлантикът Борисов: Радев да каже позицията си за Навални, няма да му се карат толкова, не е страшно

Евроатлантикът Борисов: Радев да каже позицията си за Навални, няма да му се карат толкова, не е страшно

Премиерът Бойко Борисов продължи в неделя да атакува президента Румен Радев задето не е излязъл с позиция относно задържането на руския опозиционер Алексей Навални, докато позицията на самия Борисов се изчерпва с личен негов не особено остър коментар във Фейсбук, който не е качен на правителствения сайт. Отсъствието на каквото и да е реакция от страна на Радев, обаче, явно служи като предизборен коз на Борисов да се изтъкне като евроатлантически лидер в противовес на президента, който в последната половин година се заяви като съюзник на извънпарламентарната дясна опозиция в битката ѝ срещу корумпираното управление на кабинета.

"Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е (Навални) да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно", заяви министър-председателят в неделя с нескрита ирония към президента.

"Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция", поясни той и допълни, че това не означава, че България се меси във вътрешните работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната.

"Вътрешна работа безспорно, но ние когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите -  за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни", продължи Борисов.

"Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати", отбеляза още министър-председателят.

В събота, докато в Русия се повеждаха протести с искане за освобождаване на Навални, Борисов обвини президента, че "оглушително" мълчи за задържането на Навални от руските власти. Радев отвърна, че загрижеността на премиера не е нищо повече от "театрална поза", като напомни за политиката на самото българско правителство - битите протестиращи и журналисти по време на антиправителствените демонстрации миналата година; отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев; заканите срещу евродепутата Елена Йончева; услугите към турския президент Ердоган с предадените му от българските власти хора, потърсили убежище у нас.

В неделя, продължавайки задочния си словесен сблъсък с президента, Бойко Борисов коментира само случая с отравянето на Гебрев с вещество, сходно на Новичок, каквото бе използвано и в опита за ликвидиране на Скрипал през 2018 г., и и на Навални в края на 2019 г.

"Когато той говори за Гебрев - със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата.  И там сме свършили всичко", заяви Борисов, без да уточнява какво.

Както е известно, България не се присъедини към болшинството страни от ЕС и НАТО, които през 2018 г. изгониха руски дипломати в знак на съпричастност към Великобритания заради отравянето на Скрипал, за което се установи, че е извършено от агенти на руското военно разузнаване (ГРУ). Тогава правителството и президентът Румен Радев бяха на едно и също мнение – че нямало достатъчно доказателства за съпричастност на Кремъл.

Същият консенсус България не направи достояние на ЕС казуса с Гебрев – опит на ГРУ за убийство на български гражданин на българска територия.

Проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента оправда липсата на ясна позиция на държавния глава за Навални.

Пред БНР той коментира, че по темата за ареста на руския опозиционер не са излезли с коментар и други президенти на европейски държави:

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. ... Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия". 

Маринов изтъкна, че българските политици не трябва непременно да се произнасят по неща, които се случват в други държави. Уточни, че това трябва да се прави по степен на национална значимост и дали засяга български граждани зад граница.

Така всъщност Маринов оправда и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано напълно се солидаризира с позицията на Москва, че въпросът за Навални е "вътрешен проблем на Русия".

Критикът на руския президент Владимир Путин Алексей Навални бе задържан в Москва преди седмица, където се завърна от Берлин, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне с вещество от типа на "Новичок" в родината си. Властите в Москва твърдят, че нямат нищо общо със случилото се с Навални.

Споделяне

Още по темата

Още от България