Евробарометър: Оптимизмът в ЕС нараства

Въпреки кризата оптимистите за бъдещето на Европейския съюз са повече от песимистите в 19 от общо 28 държави и песимистичните виждания за отражението на кризата върху работните места, изглежда, намаляват. За това говорят резултатите от новото проучване на Евробарометър, публикувани във вторник и разпространени от пресслужбата на ЕС..

Почти седем от десет европейци (67 процента) смятат, че ЕС е важен фактор на световната сцена. Във всички държави членки защитниците на това мнение са мнозинство.

Абсолютното мнозинство от европейците (51 на сто) подкрепят еврото, като в държавите от еврозоната две трети от запитаните (62 процента) изразяват подкрепа за единната валута. Тази подкрепа е най-голяма или почти най-голяма (между 68 и 77 на сто) в четири от петте държави, които последно се присъединиха към еврозоната (Естония, Малта, Словения и Словакия).

Шест от десет граждани в ЕС се чувстват европейци и искат да получат повече информация за своите права, но по-малко от половината (46 на сто) знаят какви са тези права.

Европейците смятат правата си като граждани на ЕС за най-положителния резултат от Съюза - приблизително шест от десет души са на мнение, че свободното движение на хора, стоки и услуги е най-положителната последица от ЕС.

Пролетното проучване "Стандартен Евробарометър" за 2013 г. е извършено с интервюта на живо от 10 до 26 май 2013 г. Интервюирани са били общо 32 694 души в държавите членки на ЕС, и в страните кандидатки.

Споделяне

Още от Европа